Za pol “odgovorno” tatino porodično stablo

Uskoro ćete postati tata i želite da znate da li imate veće šanse da dobijete dečaka ili devojčicu? Odgovor se krije u neposrednoj blizini: proučite sopstveno porodično stablo.

Dugo se verovalo da muškarci koji potiču iz porodica sa više muških potomaka imaju veće šanse da dobiju sina, a sada je to i naučno potvrđeno, prenosi “Njujork tajms” (New York Times).

Tokom istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Evolutionary Biology analizirano je 927 porodičnih stabala koja sežu do početka 17. veka familija iz Evrope i Severne Amerike. 

 

Rezultati koji su zasnovani na analizi podataka o skoro 600.000 ljudi, pokazali su da muškarac koji ima više braće ima veću verovatnoću da dobije sina, dok muškarac sa mnogo sestara ima veće šanse da dobije ćerku.

“Proučavanje porodičnih stabala pokazalo je da se verovatnoća za dobijanje sina, odnosno ćerke, nasleđuje”, kaže Kori Gelatli, koji je bio član istraživačkog tima.

“Sada znamo da muškarci koji imaju više braće imaju veće šanse da dobiju sina, ali i da će pre dobiti ćerku ako imaju viđe sestara. Međutim, kod žena se to ne može predvideti”, dodao je.

Pol deteta određuje otac, budući da muškarci nose odlučujući “ženski” X ili “muški” Y hromozom, dok jajne ćelije nose samo X hromozome.

Stručnjaci su došli do zaključka da se muškom linijom prenosi za sada neotkriveni gen koji određuje procenat X i Y hromozoma u spermatozoidima, a pretpostavlja se da se taj gen javlja u tri moguće varijante (alela).

Jedna varijanta proizvodi pretežno X hromozome, druga uglavnom Y, a treća nosi približno jednak broj X i Y hromozoma.

Ipak, nemojte ovo uzeti zdravo za gotovo. Dok se beba ne rodi, ništa nije sto posto pouzdano.

Ne zaboravite da čak i ultrazvučni pregled kojim se može utvrditi pol već 18 do 20 nedelja od začeća ostavlja mogućnost greške od pet odsto, tako da bi možda bilo bolje da sa krečenjem dečje sobe sačekate dok se i lično “ne upoznate” sa bebom.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!