Za šta se sve može koristiti majčino mlijeko?

Vrlo dobro smo upoznati, bar bi trebali biti, sa dobrobitima majčinog mlijeka. Tu se prije svega misli na dobrobiti mlijeka za bebin rast i razvoj. Ali… da li ste znali da majčino mlijeko može da se koristi i za druge namjene, a ne samo kao hrana?  

Da, iako je mlijeko hrana, a kaže se sa pravom da je i lijek u određenim situacijama jer je prepuno zaštitnih faktora, ono može da ima i druge namjene. Da li znate da se dugo već vrše testiranja da li i na koji način majčino mlijeko može da uništi ćelije kancera, da li znate da se u majčinom mlijeku nalaze i matične ćelije pored ostalog, da li znate da mi još ne znamo šta se sve nalazi u njemu….? Spisak sastojaka, koji su za sada poznati sastojci mlijeka, kao i sastojci adaptiranog mlijeka, se nalaze na ovom linku:  Sastav majčinog mleka

Za šta bi moglo da se koristi? 

Infekcije oka – Majčino mlijeko se pokazalo više nego korisnim kada beba ima infekciju oka. Par kapi nekoliko puta na dan, pomaže da se smanji infekcija i izliječi. Mnogo efikasnije i bolje od starinske metode čišćenja kamilicom, koja zna da napravi više štete nego koristi.  

Kada smo već kod oka, čmičak, kod odraslih takođe.

Infekcije uha – par kapi majčinog mlijeka može da pomogne bebinoj upali, naravno ne očekujte čuda da će beba koja ima infekciju od toga i ozdraviti, poštujte terapiju dobijenu od strane doktora. 

[wp_ad_camp_1]

Bebi akne (milije) – bebi akne se normalno javljaju kod beba par nedjelja nakon rođenja i izgledaju jako ružno. Majke najčešće posežu za raznim kremama, čak se nažalost bez konsultacije sa dr koriste lijekovi protiv ekcema, alergija…..!!!! Majke ne radite to svojim bebama!!! Imate najbolju kremu na svijetu, najbolje sredstvo koje će čistiti kožu bebe dok su milije prisutne, vaše mlijeko! Par puta na dan istisnite malo svog mlijeka na vatu i prebrišite bebino lice. Ne treba ga nakon toga umivati, pustite mlijeko da radi svoje. Ono najbolje njeguje i čisti bebinu kožu.  

milije

Akne kod tinejdžera/odraslih – da, možete svojim mlijekom čistiti i svoje lice. Umjesto hemije iz drogerija koristite svoje mlijeko. 

Strije na koži – Mažite svojim mlijekom, odlično ih ublažava. 

Melazma – tamne površine kože lica koje se pojave kod nekih žena nakon porođaja, najčešće u predjelu ispod očiju, na obrazima i na čelu. Izgledaju kao jako mnogo pjegica jedna do druge.

Opekotine, manje naravno – hidrira i hrani kožu, pomaže formiranje nove kože. 

Opekotine od sunca – svi znamo za savjet da se koristi jogurt na kožu koja je upaljena od sunca, isto možete da uradite i sa svojim mlijekom, pogotovo ako imate zamrznuto koje možete koristiti za hlađenje kože a ujedno i hidriranje i lečenje.  

Manje posjekotine, oderotine kože... takođe pomaže kada se očiste da se kapne malo mlijeka pa da se prepoviju ili ako su plitke/manje ostave na vazduhu da zarastaju. 

Ragade, ranice na bradavicama – nakon podoja istisnite malo svog mlijeka, premažite bradavicu i ostavite da se suši na vazduhu 

[wp_ad_camp_1]

Ekcem – koža koja je iritirana alergijskom reakcijom ne voli baš hemiju na sebi a majčino mlijeko je najblaža tečnost koja može da se nanosi na kožu, da je liječi i štiti.  

Ubod komarca/pčele/ose – smanjuje otok i iritaciju 

Tjemenjča – natapkajte prije kupanja svojim mlijekom bebino tjeme, ostavite da djeluje i nakon toga kupanje i istrljajte bebino tjeme frotirom ili četkom za kosu kako bi skinuli dio temenjače.  

temenjaca

Suva koža – možete staviti nešto svog mlijeka u vodu u kojoj se beba kupa, pomaže da se koža ne isušuje.  

Pelenski osip – slobodno njegujte bebinu kožu svojim mlijekom.  

Ispucale usne – hidrira momentalno, možete umjesto preparata za njegu usana koristiti malo svog mlijeka.  

Virusne bradavice – neće naravno nestati “preko noći” ali budite uporni da bar dva puta na dan stavite malo mlijeka na njih. Nakon 2- 3 nedelje se očekuje efekat. 

Prihvatanje kašica – ima beba koje jako teško prihvataju nove ukuse ali ako u prvim danima u njih stavljate i dio svog mlijeka onda prihvate nov ukus mnogo lakše.  

Hemoterapija – pomaže da se smanje negativni efekti hemoterapije, smanje mučnine, ojača organizam 

Donacije – da svoje mlijeko, pod određenim uslovima koje određuje banka humanog mlijeka, možete i donirati a ono će biti korišćeno kao hrana i lijek za prevremeno rođene bebe u situacijama gdje majka ne može da ga donira.  

Sačuvajte svaku kap svog mlijeka, iskoristiće se! Kako se čuva majčino (humano) mleko

Ovo su samo neki od predloga, ideja…

  • Da li ste vi koristili svoje mlijeko za nešto sa liste ili za nešto što nije navedeno?
  • Možda ste pravili svojoj bebi sladoled od svog mlijeka?
  • Niste? Ok, možda probate uskoro…  

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje
urednica sajta Seper beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice za dojenje? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!