Zaboravne mame

„Mamnezija” koja se javlja kod mladih mama normalna je pojava koja će proći posle nekoliko meseci.

Zaboravnost je vrlo česta i normalna pojava ranog majčinstva. Naime, mame koje imaju bebe često se ne sete da odgovore na poruke, zaboravljaju imena, a ne mogu da se sete čak ni da li su obavile neke druge stvari koje je trebalo da učine. Mnoge mame boje se da je to veliki problem i da je to znak slabosti i da će uvek ostati zaboravne. Međutim, nema razloga za brigu. Amnezija kod mama je, kažu naučnici, medicinsko stanje.

Naučnici su, naime, otkrili uzroke zaboravnosti, a to su hormonalne promene, umor, stres i briga za dete. Zato lekari upozoravaju da mame ne bi trebalo da se uzrujavaju oko ovog fenomena. Radi se, naime, o kratkoročnom problemu koji će proći nakon nekoliko meseci. Kasnije žene čak imaju još bolje pamćenje nego pre porođaja, a i sposobnost obavljanja više poslova odjednom se povećava.

Takozvani „mamnezija” fenomen istraživali su naučnici sa Univerziteta Boston i Instituta Masačusets, koji su ustanovili da se postporođajna zaboravnost može svesti na četiri faktora: prioritete, bol, hormone i umor. Naime, nakon rođenja deteta majke podsvesno reorganizuju ceo svoj život. Mlade mame su posvećene isključivo novorođenčetu.

S druge strane, zaborav je dobar jer pomaže majkama da zaborave bolove tokom porođaja. Naime, da sećanja na porođajne bolove ne izblede, niko više ne bi imao polne odnose. Na zaboravnost utiče i promena hormona u telu, pa nivo hormona estrogena, koji je bio veoma visok u trudnoći, nakon porođaja naglo pada. Kako je on važan neurotransmiter koji šalje signale mozgu, nije ni čudo da mlade mame ne mogu sve da zapamte.

Istraživanja su još otkrila da žene u prvoj godini detetovog života mogu da izgube 700 sati sna, odnosno dva sata za noć. Ljudi koji ne spavaju dovoljno često zaboravljaju, jer dnevni događaju ne mogu da se pohrane u dugoročno pamćenje.

Izvor: PRESS

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!