Začepljenje mliječnog kanala – zastoj mlijeka u dojci

anatomija dojke

Šta je to začepljenje mliečnog kanala – zastoj mlijeka u dojci?
Kako i zašto nastaje?
Kako rješiti ovaj problem?
Kada se javiti doktoru?

Kako bi bilo jasnije o čemu pričamo evo slike anatomije dojke. Ako želite detaljno provjeriti njenu anatomiju onda vam preporučujem ovaj tekst: Anatomija dojke

Ukratko:

anatomija dojke
1. grudni koš, 2. grudni mišići, 3. mliječne žlijezde – alveole, 4. bradavica, 5. areola, 6. mliečni kanali – duktule, 7. masno tkivo, 8. koža

Koji su mogući uzroci pojave zastoja mlijeka u dojci?

Najjednostavnije rečeno, dojka se sastoji od mliječne žlijezde iz koje se kanalići protežu ka bradavici. Ponekad se desi da se neki od ovih kanalića iz nekog razloga začepi. Razlozi za to mogu biti razni. Evo nekih od njih:

 • beba je preskočila podoj,
 • neadekvatno pražnjenje dojke
 • brushalter, torba koju nosite preko ramena, ruksak ili nešto drugo pritiska dojku na nezgodno mjestu,
 • možda ste spavali baš na toj dojci pa ste vršili dovoljno dugo pritisak na dio dojke
 • možda vas je beba nezgodno udarila nogicom dok ste jen presvlačili…

Simptomi zastoja mlijeka?

Koji god da je uzrok/razlog za zastoj mlijeka u dijelu dojke, tj za začepljenje mliječnog kanalića, potpuno je svejedno. U svakoj od ovih situacija dolazi do rezultata koji se vidi u nakupinama mlijeka u dijelu dojke. Kako se mlijeko stvara iznad zastoja, tako se povećava grudvica/čvor koji osjećate pod prstima. Uz to javlja se i bol koji se sve više pojačava. Kod nekih žena zna doći i do povećanja temperature i pojave crvenila, ali ne kod svih.

Bez obzira koji je razlkog za zastoj mlijeka u dojci, odnosno začepljenje mliječnog kanalića, cilj nam je da se on zaliječi, tj da prestane bol.

Kako sebi pomoći kada imate zastoj mlijeka u dijelu dojke?

Glavni uzrok pojave bola i temperature je mlijeko koje je “zarobljeno u unutrašnjosti dojke, tj u njenom dijelu.

 • Istuširajte se toplom vodom ili istuširajte samo bolnu dojku. Majke sa većim dojkama mogu jednostavno uroniti dojku u toplu vodu nagnuvši se iznad posude sa toplom vodom. Lagana masaža kružnim pokretima pomaže da se pokrene krvotok u dojci. Bolja prokrvljenost pšomaže da do mliječnih žljezda dođe više krvi bogate oksitocinom koji pomaže lakšem izlasku mlijeka iz dojke.
 • Nakon zagrijavanja tkiva uzmite svoju bebu, koja je najbolja izdajalica, i stavite je da sisa. Opustite se i pustite je da radi ono što najbolje zna. dmarajte se. Za vrijeme podoja lagano masirajte dojku u pravcu bradavice kako bi pomogli da lakše dođe do odčepljenja kanalića.
 • Nakon podoja koristite hladnu oblogu, a pred naredni podoj ponovo izmasirajte dojku i stavite na par minuta toplu oblogu ili je ponovo istuširajte toplom vodom, pa dajte bebi da sisa.
 • Pokušajte da malo promenite položaj u kom beba doji. Idealno bi bilo da je beba postavljena tako da joj se brada nalazi baš u pravcu začepljenja, pa makar to značilo da bebu postavite na leđa ispod sebe, a da vi četvoronoške stanete iznad nje/njega. Vjerujte da i ovo može da pomogne jer i gravitacija čini svoje.

Obratite pažnju na bradavicu, ukoliko na njoj primjećujete bijelu tačku, plik… pročitajte sledeći tekst: Šta je to mliječni blister?

Savjeti plus!

Bez obzira koji položaj zauzmete za podoj, pokušajte da masirate dojku dok beba sisa. Ponavljajte ove korake za svaki naredni podoj. Beba će vremenom izvući mlijeko koje je napravilo zastoj. Ukoliko osjećate da bi vam pomoglo, izmlazajte mlijeko iz druge dojke kako se ne bi prepunila.

Može se desiti da zbog začepljenog mlečnog kanala dobijete i temperaturu ali to nije razlog za prekid dojenja. Vašoj bebi ali i vama je potrebno da nastavite da dojite i dalje. Prestanak dojenja bi bio loš izbor za oboje.

Nakon što mlijeko krene iz djela dojke u kom je bio zastoj mlijeka, smanjit će se tvrdi dio u kom je zastoj bio, ali se može desiti da osjećate blag bol ili peckanje u tom djelu dojke još dan dva nakon smirivanja stanja. Temperatura se nakon izlaska mlijeka sama spušta. Takođe je moguće da se do narednog podoja ponovo javi tvrđi dio, ali da bude slabijeg intenziteta nego prije. Kako prolaze podoji tako se i stanje treba srediti a ako se ne sredi… U nastavku teksta:

Kada se trebate javiti doktoru, kod zastoja mlijeka u dijelu dojke?

Bilo koji od sledećih simptoma je znak da se trebate javiti doktoru, kako biste dobili odgovarajuću terapiju koja će vam pomoći:

 • Ukoliko dobijete visoku temperaturu (iznad 38.4C), a ne pomaže uzimanje antipiretika (Paracetamol ili Ibuprofen u dozi koja stoji u uputstvu za lijek)
 • Dojka je crvena, vruća i otečena
 • Imate ragadu (ranicu) na bradavci koja izgleda inficirano
 • Osjećate groznicu

Tereza Kiš
savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Slika: http://en.wikipedia.org/wiki/Breast


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!