Začepljenje mlečnog kanala

anatomija dojke

anatomija dojke
1. grudni koš, 2. grudni mišići, 3. mlečne žlezde – alveole, 4. bradavica, 5. areola, 6. mlečni kanali – duktule, 7. masno tkivo, 8. koža

Šta je to začepljenje mlečnog kanala?
Kako i zašto nastaje?
Kako rešiti ovaj problem?
Da li i kada se javiti lekaru?
Najjednostavnije rečeno, dojka se sastoji od mlečne žlezde iz koje se kanalići protežu ka bradavici. Ponekad se desi da se neki od ovih kanalića iz nekog razloga začepi. Razlozi su razni:

  • beba je preskočila podoj,
  • brushalter ili nešto drugo pritiska dojku na tom mestu,
  • možda ste spavali baš na toj dojci…

Ono što je začepilo kanalić nije ništa drugo do mleka. Bez obzira na razlog začepljenja taj kanalić je potrebno “naterati” da proradi da bi mleko krenulo da teče.
Šta sada da radim?
Istuširajte se toplom vodom ili istuširajte samo bolnu dojku. Uzmite svoju bebu u ruke, udobno se smestite i dajte joj da sisa iz dojke u kojoj imate problem još dok je topla od tuširanja. Odmarajte se. Za vreme podoja lagano masirajte dojku u pravcu bradavice da bi pomogli lakše odčepljenje kanalića.

[wp_ad_camp_1]

Posle podoja koristite hladnu oblogu, a pred sam podoj ponovo izmasirajte dojku i stavite na par minuta tplu oblogu ili je ponovo istuširajte dojku toplom vodom. Pokušajte da malo promenite položaj u kom beba doji. Idealno bi bilo da je beba postavljena tako da joj se brada nalazi baš u pravcu začepljenja pa makar to značilo da bebu postavite a da vi četvoronoške stanete iznad bebe. Verujte da i ovo može da pomogne jer i gravitacija čini svoje.

Obratite pažnju na bradavicu, ukoliko na njoj primećujete belu tačku, plik… pročitajte sledeći tekst: Šta je to mlečni blister?

Bez obzira koji položaj zauzmete pokušajte da masirate dojku za vreme podoja. I tako nastavite za svaki podoj. Beba će vremenom izvući mleko koje je napravilo zastoj. koliko osećate da bi vam pomoglo izmlazajte mleko iz te dojke da se ne bi prepunila. Može se desiti da zbog začepljenog mlečnog kanala dobijete i temperaturu ali to nije razlog za prekid dojenja. Vašoj bebi ali i vama je potrebno da nastavite da dojite i dalje. Prestanak dojenja bi bio loš izbor za oboje.

Nakon što mleko krene iz dela dojke u kom je bio zastoj mleka smanjiće se tvrd deo u kom je zastoj bio, ali se može desiti da osećate blag bol ili peckanje u tom delu dojke još dan dva. Temperatura se nakon izlaska mleka sama spušta. Takođe je moguće da se do narednog podoja ponovo javi tvrđi deo ali da bude slabijeg intenziteta nego pre. Kako prolaze podoji tako se i stanje treba srediti a ako se ne sredi… U nastavku teksta:

[wp_ad_camp_1]

Da li i kada se javiti lekaru?
Bilo koji od sledećih simptoma je znak da treba da se javite lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju koja će vam pomoći:

  • Ukoliko dobijete visoku temperaturu (iznad 38.4C), a ne pomaže uzimanje antipiretika (Paracetamol ili Ibuprofen u dozi koja stoji u uputstvu za lek)
  • Dojka je crvena, vruća i otečena
  • Imate ragadu (ranicu) na bradavci koja izgleda inficirano
  • Osećate groznicu

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Slika: http://en.wikipedia.org/wiki/Breast


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Odgovori

[instagram-feed]
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja !!