Zamena dana i noći

zamena dana i noći

Autor: Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Šta je to zamjena dana i noći?

Zamjenom dana i noći zovemo situaciju kada djete često sisa u toku noći, a preko dana mnogo ređe.

Zašto neka djeca zamjene dan za noć?

 • Novorođenčad može lako da zamjeni dan za noć u prvim danima ili čak i nedjeljama iz jednostavnog razloga, a to je zato jer nemaju pojam o vremenu, tj ne razlikuju mnogo dan i noć.
 • Djeca kojoj sve lako odvlači pažnju (i/ili veoma aktivna djeca) često doje češće u toku noći kako bi nadoknadili to što su preko dana imali kratke podoje.
 • Ukoliko je majka jako zauzeta u toku dana ili jednostavno rečeno preopterećena drugim obavezama djete može tražiti češće podoje u toku noći kako bi nadoknadilo dnevne podoje ili jednostavno jer želi više vremena i razmene nježnosti sa majkom.
 • Ukoliko su majka i djete razdvojeni u toku dana dijete može takođe da unosi dovoljno mleka tek da odagna glad i da čeka mamin povratak kako bi od nje dobilo podojima najveću količinu kalorija koja mu treba. Djete će uglavnom sisati češće i/ili duže kada se majka vrati kući. Ponekad i majke same prave zamjenu dana za noć kako bi izbjegle izdajanje dok su odsutne od kuće. Zamjena dana i noći je uobičajna pojava pogotovo za djecu koja su dio dana odvojena od majke ili koja se tek navikavaju na flašicu zbog mamine odsutnosti.

[wp_ad_camp_1]

Savjeti kako se ponšati kada djete zamjeni dan za noć

Osnovni savjeti:

 • Spavajte što više ujutro ili idite rano na spavanje sa svojim detetom. Kada ste kući spavajte uvek kada i djete spava.
 • Neka vam beba bude na dohvat ruke u toku noći kako bi svi imali što više sna. Neke od opcija su da djete spava sa vama u istom krevetu, da djetetov krevet bude odmah uz vaš ili da djete spava u istoj prostoriji gdje i vi spavate.

Ukoliko je vaše novorođenče zamjenilo dan za noć:

 • U toku dana prostorije u kojima boravite moraju biti pune svjetla i sasvim normalno obavljajte dnevne aktivnosti – nemojte zmračivati prostorije, insistirati na tišini jer djete spava. Kada je budno igrajte se sa njim, pričajte, budite aktivni. Budite djete da sisa na 2-3 sata.
 • Kada se u toku noći djete probudi budite tihi, smireni, ne koristite svjetlo ako je moguće. Ako vam je potrebno onda koristite najslabije takozvano noćno svetlo. U određenom trenutku možete početi sa rutinom za odlazak na spavanje (kao što je kupanje, pričica za laku noć, dojenje) kao signal da se približava vreme za spavanja.

[wp_ad_camp_1]

Kada mama ima obaveze:

 • Razmislite o tome da počnete da koristite sling maramu ili neku drugu vrstu marama za nošenje deteta tako da je djete uz vas dok obavljate svoje obaveze.
 • Obratite pažnju na potrebe vašeg djeteta i ne zaboravite da pratite signale koje vam šalje, pogotovo kada vam naiđe jako zahtevan dan, a to nije tako teško ako je djete uz vas.
 • Ne zaboravite da će djete nakon vašeg napornog dana (a svi ih kad-tad imamo!) htjeti da mu posveti malo više pažnje “jedan na jedan” kako bi sisalo i uspostavilo vezu sa majkom.

Ukoliko je djete zamjenilo dan za noć i unosi malo mlijeka dok je majka na poslu:

 • Budite strpljivi. Probajte da se ne nervirate. Smatrajte to nekom vrstom komplimenta – djete više voli vas nego zamenu!
 • Ukoliko djete neko hrani vašim mlekom neka koristi i podgrijeva manje količine mlijeka tako će se manje bacati.
 • Ukoliko ste zabrinuti da djete ne može toliko dugo bez mlijeka sjetite se da neka djeca spavaju po cijelu noć bez mlijeka i to oko 8 sati bez da se majke brinu da li djete unosi dovoljnu količinu. Vodite računa o mokrim pelenama kako bi bili sigurni da je unos dobar. 
 • Osigurajte se da je djetetu dostupna dojka što češće kada ste zajdno.
 • Ukoliko želite da olakšate sebi da se ređe izdajate kada niste sa djetetom onda možete i da postaknete zamenu dana za noć.

Tekst prevela i prilagodila
Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!