Zaštitimo dojenje – konferencija za medije i okrugli sto u Beogradu

konkurs april 2014

U sredu, 19. oktobra 2016. godine, sa početkom u 10 časova, u UNS Press centru (Knez Mihajlova 6/III), biće održana konferenciji za medije i okrugli sto posvećen Nacionalnoj nedelji dojenja:

Zaštitimo dojenje

Konferencija je posvećena promociji i zaštiti dojenja kroz angažovanje društva i zdravstvenih institucija i primeni međunarodnih i nacionalnih propisa koji se tiču zabrane reklamiranja zamena za majčino mleko (formula za odojčad).

Iako je dobro poznato da je majčino mleko najbolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe, podaci govore da se u Srbiji tek svaka osma beba hrani isključivo majčinim mlekom do 6. meseca starosti, a čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok.[1] Razlozi za ovo su brojni, ali jedan i veoma važan, leži u nekritičnoj dostupnosti i agresivnom reklamiranju zamena za majčino mleko – tj. formula za odojčad. Upravo zbog negativnog uticaja na kontinuitet dojenja, reklamiranje zamena za majčino mleko strogo je regulisano međunarodnim i nacionalnim propisima.

Kako bi se osigurala podrška porodicama da ne odustaju od ishrane beba majčinim mlekom, a javnost upoznata sa važnošću odgovornog reklamiranja zamena za majčino mleko, na konferenciji će biti predstavljene zakonske odrednice za zaštitu dojenja, način kontrole njihovog sprovođenja, kao i blagodeti koje dojenje donosi za majku, bebu i čitavu porodicu. Uslovi koji ovu podršku omogućavaju u zdravstvenim institucijama godinama su podsticani kroz programe bolnica i ustanova prijatelja beba i majki.

Pored predstavnika Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kancelarije UNICEF-a, Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut”, medijima i zainteresovanim stručnjacima obratiće se i nezavisni pravni eksperti udruženja „Supram”, kao i udruženja „Roditelj” u ime „Mreže organizacija za decu Srbije”.  

Centar za mame, Udruženje pedijatara Srbije, inicijativa “Moja podrška dojenju” i brojni stručnjaci već su se priključili ovom pozivu.

Na konferenciji za medije će govoriti:

  • Jelena Gudelj Rakić, načelnica centra za promociju zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije
  • Vladimir Čakarević,  Ministarstvo zdravlja Republike Srbije (sektor za javno zdravlje i prpogramsku zdravstvenu zaštitu)
  • Goran Stojković, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije (sektor za inspekcijske poslove)
  • Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji
  • Angelina Radulović, Udruženje Roditelj/Mreža organizacija za decu Srbije MODS

 Okrugli sto:

  • Predstavljanje analize međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva u oblasti zabrane reklamiranja zamena za majčino mleko
  • Obraćanje stručnjaka i predstavnika/ca zdravstvenih ustanova
  • Obraćanje roditelja
  • Pitanja i odgovori

[1] Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u romskim naseljima u Srbiji 2014 (MICS) Konačni rezultati., Republički zavod za statistiku i UNICEF, Beograd, Srbija, 2014.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!