Zašto beba ne želi da sisa – 3 moguća razloga

zasto beba ne zeli da sisa

Tekst je, pre svega, posvećen majkama dece uzrasta iznad 3 meseca starosti.

Došli ste do situacije u kojoj vam se čini da dete gubi interesovanje za sisanjem? Nije neobično da se desi ovakva situacija, a mnogo je razloga zašto dete može da pokaže nezainteresovanost za dojenjem. Pre nego što zaključite (najčešće pogrešno) da dete ne želi više da sisa pokušajmo da prođemo neke od razloga zašto se tako ponaša. Ovo je svega par primera zašto se dete tako može ponašati:

Dete postaje svesnij sveta oko sebe

Negde u uzrastu 3-4 meseca starosti deca postaju mnogo svesnija svoje okoline. Interesuje ih svaki zvuk, pokret… Žele za vreme podoja da se okrenu na sve strane, da posmatraju osobe koje su u blizini, da vide šta se to čuje iz ugla sobe… Puštaju dojku vrpolje se, vraćaju se na dojku… Jednostavno nemaju mira. Ovo je potpuno normalna pojava i znači jednostavno da će podoji možda trajati malo duže od planiranog ili će biti prekratki pa će dete prestajati sa podojem, a da ga nije ni završilo, da bi se ponovo vratilo na dojku baš kada ste mislili da je podoj završen.

Pokušajte da se odvojite na mirnije mesto gde će biti manje izazova za dete kako bi moglo da se posveti podoju ili probajte da sebi oko vrata stavite nešto što će detetu bti zanimljivo kako bi se duže zadržalo na dojci. Na primer napravite jednostavnu ogrlicu od manje marame zanimljive boje na koju stavite neke od sitnica koje će okupirati znatiželjno dete.

[wp_ad_camp_1]

Dete je postalo jako spretno

Ovo je česta pojava u uzrastu oko3-4 meseca starosti. Još jedan od razloga kada se majke uplaše da dete prestaje sa sisanjem jer sisa jako kratko, a razmak između podoja je mnogo veći nego što su navikle. Razlog: dete je postalo tako vešto u sisanju da posisa svoj obrok za svega par minuta i ne želi više. Majka očajno pokušava da produži podoj, da dete zadrži na dojci ali ono se buni. Prolaze sati a dete ne želi sisati, a do juče je sisalo na svaka dva sata…

Dete je u štrajku

Dešava se nekada da dete prestane da sisa i ne želi nastaviti. Odbija dojku u svim položajima. Ovo se zove Štrajk dojenja i najčešće se dešava u zrastu 7-11 meseci. Ako se ovo desi tada možete pomisliti da dete prestaje sa dojenjem ali pre naglih zaključaka pokušajte da otkrijete da li je nešto od navedenog uzrok odbijanju podoja:

  • Bebi izlazi zub ili ima bolno grlo ili uho… sve ovo može podoje pretvoriti u bolno iskustvo. Da bi bili sigurni da nije ništa od ovoga posetite pedijatra radi kontrole.
  • Možda je došlo do promene u ukusu ili količini mleka. Do ovoga najčešće dolazi pod uticajem hormona, najčešće zbog uspostavljanja mesečnog ciklusa, trudnoće, upale dojke ili korišćenja hormonske kontracepcije. Naravno dešava se da i određena hrana, lekovi, piće, multivitamini… utiču na promene u ukusu mleka. Razmislite da li je kod vas ovo slučaj
  • Promena u ritmu dojenja zbog ranog povratka na posao
  • Detetu se ne sviđa nov dezodorans, kupka, mleko za telo…

[wp_ad_camp_1]

Bez obzira koji je razlog odbijanja podoja na vama je da budete smirene, da utičete tako i na dete i da pokažete dosta strpljenja. U najvećem broju slučajeva radi se o prolaznoj pojavi koja se sama od sebe reši. Nemojte odmah zaključiti da je kraj sa dojenjem. Pre svega ako potraje isključite bol kao uzrok odbijanja podoja, obratite pažnju na to da li dete, ako samo sisa bez davanja drugih tečnosti, ima redovno mokre pelene i pokušajte da pratite savete iz ovog teksta: Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja

Prevazilaženje štrajka zna biti naporno i stresno vreme ali vremenom prođe i ta muka. Posavetujte se sa osobom od poverenja, potražite podršku jer je uz nju sve lakše.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

 

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!