Zašto je majčino mlijeko tako čudesno?

Često se spominje dojenje kao najbolji izbor za dijete, no istovremeno malo ljudi je upoznato sa svim prednostima koje dojenje ima. Majčino mlijeko doista može biti pravi lijek i zasigurno je najbolja hrana koju novorođenče može dobiti.

Bez obzira na to što je tehnologija napredovala i adaptirana mlijeka se neprestano proučavaju i poboljšavaju kako bi omogućila djetetu što bolji rast i razvoj, majčino mlijeko teško će nadmašiti ijedno adaptirano.

Naime, sastav majčinog mlijeka mijenja se neprestano, ovisno o bebinim potrebama. Ujedno je i potpuno prirodan izvor svih vitamina (A,C,E), minerala, ugljikohidrata, masnoća i apsolutno svih hranjivih sastojaka potrebnih bebi. Antioksidansi iz majčinog mlijeka štite od gripe, rotavirusa i viroza. Bjelančevine poput laktalbumina i kazeina potiču razvoj kostiju, kože, noktiju, srca i mozga.

[wp_ad_camp_1]

Osim gladi majčino mlijeko tu je i da utaži žeđ, pa tako dojenoj djeci uz dojenje uopće nije potrebno nuditi vodu.

U sastavu majčinog mlijeka pronaći ćete brojna antitijela koja pomažu djetetu da se uspješno bori protiv bolesti. Upravo antitijela su od velike koristi bebi u prvih šest mjeseci jer je tada bebin imunitet najslabiji, pa je ona najizloženija bolestima. U prvim danima kada majčine grudi luče kolostrum, majčino mlijeko sadrži visoke razine imunoglobulina koji štiti od bakterija, virusa i pomaže u jačanju imuniteta.

Zaštitna uloga koju je u trudnoći odrađivala posteljica, nakon djetetovog rođenja preuzima majčino mlijeko. Ako se dijete razboli majka postaje njegov lijek, odnosno u mlijeku se razvijaju antitijela za određeni virus ili bakteriju kako bi beba brže ozdravila.

Majčino mlijeko potpuno je drugačije kada je dijete zdravo i kada je bolesno. Štoviše, sastav mlijeka ovisi o dobi djeteta, o njegovim trenutnim potrebama, čak i spolu. Čudesno, zar ne? Ono štiti od infekcija dišnog i urinarnog sustava, upale uha, proljeva, botulizma, celijakije, dijabetesa, sepse, alergija, pa čak i raka. Da, dokazano je da jedan sastojak majčinog mlijeka ubija čak 40 vrsta karcinoma.

Dječja probava nakon rođenja još uvijek nije u potpunosti razvijena, a majčino mlijeko je lako probavljivo i potiče rast crijevne mikroflore. Dojenje omogućava djetetu redovitu probavu i ublažava ili čak sprječava grčeve, što je često velik problem kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom.

Majčino mlijeko može poslužiti kao lijek i kod upale uha i oka, gdje je dovoljno nakapati majčino mlijeko na oboljelo mjesto. Na isti način možete pobijediti i dermatitis.
Za sve ove blagodati potrebno je dojiti redovito i duže od tri mjeseca.

A tu su i mnogobrojne prednosti za majku. Naime, osim bliskosti koju dojenje stvara, dojenje ima velikih utjecaja i na zdravlje majke. Dokazano smanjuje rizik od karcinoma dojke i jajnika, smanjuje krvarenje nakon poroda i kasnije smanjuje rizik od pojave osteoporoze. Ako se zbog nepravilnog položaja pojave oštećenja na bradavicama premažite ih svojim mlijekom i ostavite da se osuše.

autor: Maja Tadić
izvor: www.trudnoca.hr


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!