Zašto malo žena doji?

zasto malo zena doji

Hiljadama godina unazad dojenje je bilo jedini izvor hrane, pića, života za tek rođenu bebu. U prošlom veku rađeno je mnogo na tome da se napravi zamena za mamjčino mleko (adaptirano mleko, formula, zamena za majčino mleko…) ali ni do dana današnjeg naučnici nisu uspeli da naprave mleko koje je makar blizu onog koje telo žene pravi baš za svoju bebu. Zašto?

zasto malo zena doji

Odgovor je jednostavan: Majčino mleko je “živo”! U majčinom mleku nalaze se sastojci koji brane bebu od virusa i bakterija koji je okružuju. Svakim poljubcem svoje bebe majka unese u svoj organizam mikroorganizme sa bebine kože i njeno telo počinje da stvara antitela koja zatim prenosi mlekom svojoj bebi. Pa zar postoji nešto savršenije? To je nešto što za sada ni najskuplje zamene ne mogu da urade.

[wp_ad_camp_1]

Ne postoje sisari na planeti koji svoje potomke hrane mlekom drugog sisara osim ljudi. Zašto? Zbog prevelikog pritiska onih koji žele da ostvare prihod pravljenjem i prodajom adaptiranog mleka i svega što uz njega može da se proda.

Njihova kampanja je bila tako jaka da su uticali čak i na medicinsko osoblje. Lekari su odvajali majke i bebe po rođenju uskraćujući im mogucnost podoja. Bebe su u većini slučajeva hranjene zamenskim mlekom, a majke su dobijale lekove za zaustavljanje laktacije. Šta reći…

[wp_ad_camp_1]

Nažalost i u današnje vreme je retkost pronaći lekara koji je željan znanja i koji zna dad a pravi savet kada je dojenje u pitanju.

Prepreka je mnogo, a samopouzdanje tek porođene žene jako krhko. Informacije koje dobija su kontradiktorne. Njihove majke koje su ih odgajale u vreme kada se dojilo jedino na selu nemaju informacije o tome kako dojenje funkcioniše.

Vrlo lako je pokleknuti pod naletom saveta tipa:

  • Nemaš dovoljno mleka.
  • Loše ti je mleko (vodeno).
  • Dete ti je gladno.
  • Daj mu fašicu pa da vidis kako će da jede.
  • Moja deca su pila kravlje pa su živa i zdrava. (jako diskutabilno)
  • Jos uvek dojiš?

Uspela sam velikom upornošću da dojim svoje prvo dete iako su informacije bile jako šture. Sa drugim sam vec znala “sve”. Kod trećeg sam već imala toliko informacija koje sam jednostavno MORALA da podelim svima. Pomažem godinama ženama kojima je pomoć bila potrebna i jos uvek je. Odgovorila sam na “milion” pitanja na ovu temu kako usmeno tako i preko interneta. Pokušacu sve to nekako da sumiram na ovom sajtu jer svaka beba zaslužuje najbolje!

Vaša beba zaslužuje najbolje!

Pročitajte i: Osuđivanje majki koje doje ili ne doje

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!