Zaštita dece na internetu

Izvor: net.hr
Deca i InternetZnaju li roditelji šta im deca rade na internetu, s kim se dopisuju, koje web stranice posećuju?

Decu najčešće upozoravamo da ne razgovaraju sa strancima, da budu oprezna kada im prilaze nepoznate osobe. Ali, kako im objasniti da se tako moraju ponašati i u svetu interneta. Ne činite grešku razmišljajući kako se to događa drugima. Od trenutka kada je vaše dete zakoračilo u virtuelni svet morate znati kako ga zaštiti, jer uz tolike brojne prednosti, globalna mreža krije i mnoge opasnosti za najmlađe. Decu i maloletnike treba zaštititi od nasilnih i pornografskih sadržaja, neprimerenih poruka, od osoba koje pod zaštitom anonimnosti mogu zloupotrebiti dečje poverenje, pokušati ih nagovoriti da odaju privatne podatke, razmenjuju slike, čak i da sami, bez pratnje roditelja, dođu upoznati online “prijatelja”. Treba ih naučiti kako da sigurno i primereno koriste internet. Roditelji, nastavnici, institucije, stručnjaci, moraju preduzeti preventivne mere zaštite dece od nasilja i zlostavljanja putem interneta.

Smanjite rizik – upoznajte internet

Zabrinjava podatak, koji je pokazalo istraživanje koje su sproveli Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu dece grada Zagreba, o znatnom postotku dece koja koriste Internet bez nadzora roditelja ili odrasle osobe.
Osnovno je pravilo – ne ostavljajte decu, pogotovo onu mlađu, samu za računarom. Ako koriste kompjuter u svojoj sobi, bez nadzora, i pritom im je još omogućeno da to traje satima, decu će surfanje pre ili kasnije odvesti do kakvog neprimerenog sadržaja ili će dobiti uznemirujuću poruku. Detetu svakako objasnite da sve ono što je napisano, online objavljeno ne mora biti istina, da su se osobe s kojima se dopisuje ili čavrlja možda lažno predstavile, i da vam obavezno mora prijaviti svaki neprimereni način komunikacije, poruku zbog koje se oseća nelagodno. Istraživanje je takođe ukazalo da za decu koja intenzivnije koriste internet, i čije su aktivnosti više istraživački usmerene, postoji veći rizik za izlaganje nepoželjnom seksualnom sadržaju. Neki od načina na koji dete može doći u kontakt s takvim materijalom su sledeći: može dobiti poruku s adresom na koju da se javi, putem e-maila od nepoznate osobe i što je najčešće, dok surfuje po internetu, otvori se prozorčić s neprimerenim sadržajem.

Sigurno surfovanje

Od najrazličitijih oblika online zlostavljanja svoje dete možete zaštiti i korištenjem odgovarajućih, specijalizovanih programa koji blokiraju pristup neželjenim stranicama. Na taj način sprečavate odlazak na web stranice u vreme kad ne možete neposredno nadgledati detetove aktivnosti na internetu, a ipak se možete pouzdati da za računarom nije izloženo uznemirujućim sadržajima i porukama. Programi za zaštitu najčešće nisu besplatni, za neke najpoznatije morate izdvojiti najmanje 30-tak dolara. Osnovna im je namena da filtriraju web stranice, pojedini softveri omogućuju i da se vremenski ograniči pristup internetu. Takođe postoji mogućnost da se ograniči i vrsta datoteka i igrica koje dete sme koristiti.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!