Zašto ja nemam rođendaaaan!?

Nekako je često i normalno da su klinci ljubomorni kada brat ili seka imaju rođendan i kada “nepravedno” dolaze u centar pažnje, a tuga i frustracija su na vrhuncu kada slavljenik počne odmotavati poklone.
U mnogim situacijama mališan će čak i zaplakati jer nije primio poklone. Stručnjaci kažu da je takva reakcija očekivana jer su predškolci na neki način prirodno egocentrični, pa se osjećaju zapostavljeno i odbačeno kada je netko drugi u centru pažnje.

Malo ljubomore je prirodno, no roditelji ne bi trebali pronalaziti isprike ili ignorirati ponašanje koje je nepoželjno za trajanja rođendanske zabave. Osjećaje djeteta treba priznati i pokušati ga usmjeriti na pozitivnije aktivnosti kao što je pomaganje u pripremi sljedeće dječje igre ili obilježavanje datuma kada će se slaviti njegov ili njezin rođendan.

Predškolci još uvijek nemaju osjećaj za vrijeme i imat će problema shvatiti da njihov rođendan također dolazi, pa im je najbolje situaciju objasniti u terminima izmjene događanja koje mogu shvatiti. Dok zajedno zaokružujete njegov rođendan na kalendaru, rečenica koju će mališan najlakše prihvatiti bila bi otprilike: “Danas je red na tvojeg brata da ima rođendan, a tog i tog dana bit će red na tebe”.

U praksi, roditelji imaju razne tehnike pomoću kojih tješe ne-slavljenika. One obično ovise o dobi djeteta, pa što je dijete mlađe, manje je za očekivati da će biti razumno. Za 3-godišnjaka možda i jest najbolje rješenje kupovanje poklona koji mora biti manji od poklona za dijete koje slavi rođendan, ali svakako mora biti pri ruci za uplakanog mališana. Neki roditelji provedu pola dana planirajući s ne-slavljenikom njegov rođendan, pa čak i kad je rođendan tek za 10 mjeseci, a sve kako bi mu se skrenula pažnja s ozarenog i sretnog slavljenika i njegovog rođendana.

Kako bilo, rijetko koje dijete će prihvatiti samo komentar da se smiri, jer će kad-tad biti i njegov rođendan. Postoji niz manevara pomoću kojih ćete uspješno umiriti ljubomornog malca. Cilj koji treba postići je naučiti mališana da slavi zajedno s bratom ili sestrom bez potrebe da se bori s njime za pažnju odraslih.

• Zaposlite mališana da isplanira iznenađenje za brata ili sestru ili da vam pomogne oko iznenađenja. Dajte mu da ukrašava tortu, napravi čestitku i sl. Kada su zabavljeni mišlju o iznenađenju, zaboravit će da nisu oni ti koji moraju biti u centru pažnje.
• Dozvolite mu da pozove svog prijatelja i zamolite baku, djeda ili nekog drugog člana obitelji koji je blizak djetetu, da mu posvećuje više pažnje tijekom partyja.
• Ako pripremate pakete s kolačima ili slične zamotuljke koje ćete podijeliti gostima na odlasku, napravite jedan i za mališana koji nije slavljenik.

Ako suze i dernjava ipak krenu, nemojte popuštati pred zahtjevima ljubomornog mališana. Iskoristite situaciju za učenje lekcije o strpljenju. Možete pokazati razumijevanje za njihovu tugu, ali nećete zato popustiti.

A kako se osjeća slavljenik?

Popuštanje pred zahtjevima ljubomornog mališana, kupovanje duplih poklona, skretanje pažnje sa slavljenika na ne-slavljenika, a sve kako bi se izgladila neugodna situacija, jednostavno nije dobro rješenje. Dijete koje slavi rođendan osjetit će nepravdu i zamjerati vam takve postupke, a osobito ako je starije i od ljubomornog brata ili seke.

 

Izvor: mojedijete.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!