Zašto je skakanje omiljena aktivnost

zasto je skakanje

Kada gledamo decu, vidimo da ako ikako imaju mogućnost, skaču po krevetima. Naime, ovde se radi o jednoj od osnovnih potreba u razvoju. Kao što ih ne možemo sprečiti da hodaju ili trče, ne možemo ih sprečiti ni da skaču. Dete skačući razvija određene sposobnosti i veštine koje su u njegovom životu vrlo važne. 

Skačući, dete razvija mnoge sposobnosti koje bi, u slučaju da mu se to onemogući, ostale nerazvijene ili okrnjene. Nabrojaćemo neke od najočiglednijih prednosti zapaženih kod dece koja su skakala na trambolini.

Ravnoteža
Kad stojite na zemlji, čini vam se da nemate problema s ravnotežom, ali kada stanete na trambolinu, vidite da zapravo nije tako. Sa svakim novim skokom – odbijanjem od površine tramboline, mozak mora da traži novi centar za ravnotežu. Na trambolini razvijamo sposobnost kontrolisanja vlastitog tela i na taj način nam se popravlja osećaj za ravnotežu.

Ritam
Na trambolini valja zadržati ravnomeran ritam skakanja, što omogućava malo koja druga aktivnost. To skakanje zato ima snažan uticaj na detetove plesne, gimnastičke i muzičke sposobnosti. 

[wp_ad_camp_1]

Koordinacija
Ona se odražava na sledećim područjima: pažnja (a time i koncentracija), položaj tela kod sedenja za stolom, držanje i upotreba olovke, držanje tela prilikom hodanja i trčanja. Trambolina takođe pomaže deci koja se boje fizičkih aktivnosti jer im stvara osećanje zadovoljstva i motiviše ih da se još više potrude.
Trambolina je veoma bitna pri oceni kakav će atletičar biti vaše dete u budućnosti. Kao što smo spomenuli, trambolina utiče na mnoga područja koordinacije: i na ravnotežu, elastičnost, osećaj za ritam i sl.

Elastičnost
Zglobovi postaju elastičniji i prilikom pada takva deca nemaju toliko negativnih posledica kao deca koja nisu skakala na trambolini. Neka deca su zato sposobna da prežive teške padove bez posledica, dok neka zbog malo nespretnosti mogu da imaju posledice celog života.
Detetovi zglobovi i kičma inače su elastičniji, ali mnogo teže podnose snažnije udarce. Trambolina sprečava 90 odsto udaraca koje bi dete pretrpelo prilikom drugih telesnih aktivnosti. Zato dete na trambolini može da skače i po nekoliko sati bez straha od negativnih posledica.

Izvor: Blic

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!