Zašto su crtani junaci važni za odrastanje

Zašto su crtani junaci važni za odrastanje

Zašto su crtani junaci važni za odrastanje svakog mališana širom planete? Šta uče, o čemu maštaju čitajući časopise i gledajući ih na televiziji? S kojim se to junacima deca najčešće poistovećuju i koje su njihove osobine?

Strip junaci godinama zaokupljaju pažnju dece širom sveta. Mnoge generacije su odrastale i učile da čitaju uz njih. U želji da saznamo zbog čega su crtani junaci posebni i koje njihove osobine privlače mališane, proučavali smo Diznijeve likove..
Danas se kroz dečje časopise i televiziju srećemo sa Mikijem Mausom, Pajom Patkom, Šiljom, Plutonom, Mini, Vinijem Puom, Tigrom, Praslinom, a tu su i neizostavne Diznijeve princeze – Snežana, Arijela, Pepeljuga…
Ti bezvremeni junaci zaokupljali su maštu i naših baka i deka, roditelja, a danas i naše dece. Ako pogledamo samo neke od njih videćemo da su to likovi obojeni vrlinama koje pomažu deci da se poistovete sa njima ili pak pronađu pravo rešenje ili izlaz iz neke slične situacije. Često junake karakteriše mladalačka energija, polet i želja za istraživanjem i otkrivanjem, baš kao i decu.
Pored izražene edukativne strane junaci prolaze kroz različite zabavne dogodovštine! Poistovećujući se sa njima i učeći iz njihovih doživljaja, mališani usvajaju i sistem vrednosti, uče da razlikuju dobro i loše, a pored toga razvijaju i kreativnost i maštu.
Ako uzmemo za primer Mikija Mausa opisali bismo ga kao hrabrog, poštenog, maštovitog, pronicljivog, zabavnog, vrednog, lepo vaspitanog, iskrenog. Miki voli da bude u društvu svojih prijatelja među kojima posebno izdvaja Šilju. Uživa u dugim šetnjama sa psom Plutonom. Posebno mesto u njegovom srcu pripada voljenoj Mini.
Mini je moderna devojka koja voli dobre knjige, putovanja, pozorište, muziku. Obožava prirodu i životinje.
Za Šilju bismo mogli da kažemo da je stidljiv, nespretan, veliki sanjar, naivan, osećajan, nepredvidiv, brzoplet, duhovit, dobar. On voli nered, ali više zbog toga što je slobodnog duha i na sebi svojstven način čak i filozof. On nije lenj i zato prihvata svaki posao.
Junaci koji dominiraju životima predškolaca su Vini Pu i njegova družina: Praslin, Tigar, Iar… Vini Pu je veseo, darežljiv, obožava da jede med i da smišlja pesmice! Njegov najbolji drug je Praslin. On je lepo vaspitan i velikodušan, ali je i veliki plašljivac…
Iz kratkog opisa likova vidimo da njihove glavne karakteristike čine vrline, ali isto tako sastavni deo priča o njima su nestašluci i zabavne igre koje čine deo odrastanja svakog deteta.
Možda ih upravo ta kombinacija čini uvek aktuelnim i posebnim. 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!