Zbog čega mališani nekada kradu

Mlađa deca imaju poteškoće sa samokontrolom. Ako dete želi da uzme nešto, ono to i uradi, iako zna da to nije uredu…

Koji su najčešći razlozi ove pojave i kako bi trebalo da postupite objašnjavaju britanski psiholozi.

Nema samokontrolu
Mlađa deca imaju poteškoća sa samokontrolom. Ako dete želi da uzme nešto, iako ono zna da krađa nije u redu, jednostavno ne može da se kontroliše jer i nema samokontrolu. Vi morate da detetu date mogućnost da dobije šta želi, ali na pošten i odgovarajući način.

Osnovne potrebe nisu ispunjene
Deca su u potpunosti zavisna od svojih roditelja. Dete koje se oseća kao da njegova osnovna potreba nije ispunjena preuzima stvar u svoje ruke. Najlakši način za dete je da uzme (otuđi) ono za što misli da mu je potrebno.

Treba mu više pažnje
Najčešći razlog koji decu navodi na krađu je nedostatak roditeljske ljubavi. Ono može da ukrade stvari u pokušaju da popuni tu prazninu. Često su deca koja kradu usamljena ili imaju poteškoća u školi ili s prijateljima.

Pritisak okoline
Deca se trude da se uklope u društvo, stvore neku svoju „grupu“. Ponekad dete može da ukrade samo da pokaže koliko je hrabro.

Šta vi možete da uradite?
Ako se radi o vrlo maloj deci roditelji bi trebalo da im pomognu da shvate da krađa nije u redu.. Do prvog i drugog razreda, deca bi trebalo da znaju da krađa nije u redu i da znaju sve posledice svoga postupka.
Na primer ako dete dođe kući s prijateljevom igračkom, a jasno je da ju je uzelo bez prijateljevog dopuštenja, roditelj bi trebalo da razgovara s detetom o tome kako bi se ono osećalo da je prijatelj uzeo nešto njegovo. Daljnje kažnjavanje, posebno fizičko kažnjavanje, je nepotrebno i moglo bi da razljuti dete ili da podstakne još gore ponašanje.

 

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!