Zdravi zubi dece

zdravi zubi deceTačno je da vi formirate zdrav i lep osmeh vašeg deteta. Tu se ne radi samo o genetičkom kodu, već i o zdravim navikama koje će ih postaviti na ispravno mesto u vilici i tu očuvati godinama.

Briga o zdravlju zuba deteta počinje još u utrobi majke

Oblik, veličina i boja zuba nasledne su osobine, dok se na njihovu strukturu može bitno uticati ispravnim higijensko– dijetetskim režimom. Naime, da bi se zubi u prenatalnom periodu adekvatno razvili i dobro mineralizovali neophodna je ishrana bogata vitaminima A, D, C i vitaminima B-kompleksa, kao i mnogobrojnim oligomineralima među kojim se posebno izdvajaju kalcijum i fosfor u obliku fosfata.

Deficit proteina, vitamina i mineralnih materija dovodi do teških strukturalnih promena na zubnim tkivima koje rezultiraju njihovim lošim izgledom, promenom veličine, oblika i boje, kao i smanjenom funkcionalnošću.

Zubi kod kojih sinteza dentina i gleđi nije adekvatno završena u utrobi majke smanjene su biloške vrednosti, često su krti i lome se.  

[wp_ad_camp_1]

Uloga fluorida u procesu sinteze tvrdih zubnih tkiva je neosporna. Njihovim svakodnevnim unosom počevši od četvrtog meseca trudnoće, zubi u vilicama nerođene bebe postaju bolje mineralizovani i samim tim otporniji na razgradnju kariogenim bakterijama. Izvesne količine fluorida detetu se nakon rođenja mogu preneti i majčinim mlekom. Sa uzimanjem fluorida treba se nastaviti i u dečjem uzrastu, sve do dvanaeste godine života kada se konačno završava proces mineralizacije zuba.

 Ispravnim režimom ishrane i kontinuiranom ugradnjom kalcijuma, fosfora i fluorida u zubna tkiva zubi postaju čvrsti i otporni na patogene nokse.

Nedostatak vitamina, posebno A, C i E dovodi do slabljenja desni i česte pojave njihovog zapaljenja- gingivita.

Najčešće zubno oboljenje dece jeste zubni karijes

Može se javiti odmah nakon njihovog nicanja, na mlečnim zubima u vidu kruga koji ih u potpunosti obavija. Ova „ cirkularni karijes“ stvara mnogo nevolja malom pacijentu. Bol se javlja pri konzumiranju hrane i pića, dete slabije napreduje, a teško mu možemo pomoći jer nije u stanju da podnese bilo kakvu intervenciju u ustima. Cirkularni karijes nazvan je baby bottle caries jer je izazvan slatkim napitcima koji se odojčetu daju u flašici sa cuclom ili varalicom umočenom u med, trikom koji majke koriste kako bi smirile svoju bebu. S obzirom na uzrast, karijes se otklanja oštrim ručnim instrumentima s ciljem da se zubi zadrže što duže u ustima deteta.

Dečiji mlečni zubi nisu otporni ni na druge vrste i lokalizacije zubnog karijesa, te se on može javiti u akutnom i hroničnom obliku na pojedinim ili svim zubima. Njegovom progresijom mogu nastati oboljenje zubne pulpe, gangrene zuba ili ciste na vrhovima korena. To su bolna stanja koja se završavaju preranim vađenjem mlečnog zuba.

Izazivači karijesa su bakterije koje razlažu šećere, što znači da konzumiranje slatkih namirnica favorizuje njegovu pojavu i razvoj. To nikako ne znači da svom mezimcu treba zabraniti slatkiše. Slatke namirnice treba uzimati uz glavne obroke, kako bi se puferski sistemi pljuvačke izborili sa zonama jače kiselosti.

Ukoliko dete ceo dan „nešto žvaće,“ puferski sistemi pljuvačke se iscrpljuju i njihov antikariogeni efekat slabi. Rešenje je i u pranju zuba nakon svakog obroka. Ipak, takvu disciplinu  retko možemo očekivati i od znatno starijih i odgovornijih, pa je sasvim dovoljno zube prati dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Rani gubitak mlečne denticije onemogućava malom pacijentu pravilnu ishranu

 Nedostatak zuba u prednjem delu vilice dete doživljava kao estetski hendikep koji može dovesti do povlačenja u sebe i izbegavanja kontakata sa vršnjacima. Gubitak mlečnog zuba gubitak je stimulansa za adekvatni transverzalni razvoj vilica i gubitak čuvara prostora za postavu stalnog zuba. Deca koja prerano izvade zube prve denticije gotovo po pravilu imaju nedovoljno razvijene vilice u kojima se ne mogu smestiti svi stalni zubi.  Posledične ortodontske anomalije, u smislu naginjanja i rotacije zuba ili polovičnog nicanja pojedinih zuba, teško se uklanjaju i zahtevaju dugogodišnji angažman i terapeuta i deteta. Saradnja sa ordinirajućim lekarom kao i  angažman čitave porodice u davanju podrške detetu za nošenje ortodontske proteze ključ je uspešne terapije.

Sa oralnom higijenom zuba započinje se odmah nakon njihovog nicanja

Dok dete ne započne samo da pere zube za to se moraju pobrinuti roditelji. Rano stvaranje pozitivnih navika i informisanje o značaju svakodnevne higijene za očuvanje zdravlja zuba znatno će umanjiti mogućnost nastanka oboljenja desni i zuba. Dete ća kroz ceo život negovati navike stvorene u porodici i koračati kroz život sa lepim i zdravim osmehom na licu.
 
Na tržištu se nalaze brojna sredstva za održavnje oralne hogijene namenjena dečjem uzrastu. Za pranje zuba treba koristiti manje četkice za zube i paste koje u sebi sadrže fluoride. Paste za zube namenjene deci prijatnog su ukusa i mirisa i ne deluju štetno na njihov stomak ukoliko ih prilikom pranja zuba progutaju u manjoj količini. Usvajanje pravilnog modela pranja zuba i njihovo četkanje u pravcu nicanja („gore kao kad pada kiša, a dole kao kad raste trava“) važni su koliko i pravilan izbor pribora za higijenu. Dok dete ne savlada tehniku pranja zuba treba mu pomagati i ceo ritual pretvoriti u zanimljivu igru. Uskoro će oralna higijena postati njegova ustaljena navika bez koje će teško otići u krevet.

Deca se po pravilu plaše zubara

Sem pomalo zastrašujućeg izgleda stomatološke stolice i instrumentarijuma, tu se potkrala i greška roditelja. Svoja neprijatna iskustva iz stomatoloških ordinacija i pretrpljeni bol ne treba nikada prepričavati pred decom.

Svojim primerom dete treba usmeriti da zubara prihvati kao prijatelja, a da mu odlazak u zubnu ordinaciju bude prijatan. Ukoliko se sa odlascima zubaru počne na vreme, oni će se svesti na rutinske kontrole, prijatan razgovor i fluorizaciju zuba.

Pojava karijesa podrazumeva lečenje i plombiranje zuba koje malom pacijentu može biti neugodno i bolno. Ukoliko su patološki procesi u ustima uznapredovali bolne intervencije mogu kod njega stvoriti strah i otpor prema zubaru koji se kasnije znatno teže prevazilazi.

Blagovremeno uočavanje ortodontskih anomalija može znatno olakšati njihov tretman da bi se  zubi postavili u pravilnom nizu. Nekad su za postavljanje zuba u ispravni položaj dovoljne vežbice, koje će dete svakodnevno i uz pomoć roditelja izvoditi kod kuće.

Zato, treba prihvatiti odgovornost. Roditelji su ti koji deci stvaraju obrasce ponašanja u različitim životnim  oblastima. Ukoliko prihvatimo da je preventiva više od pola zdravlja, ispravnom higijenom i ranim stomatološkim intervencijama lišićemo svoje dete svih neugodnosti posete stomatologu.

Izvor: stetoskop.info

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!