Ženama je neophodna podrška da uspešno doje

29. januara 2016. godine Lancet je održao simpozijum posvećen dojenju i njegovom značaju. Neka od velikih imena bila su prisutna na simpozijumu uključujući dr Nigel Rollins koji je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, odeljenja za majke, novorođenčad, decu i adolescente. Dr Rollins je strastveno pričao o značaju dojenja. Ovo su tri citata iz njegovog izlaganja:

Citat 1: “Imamo rastuće dokaze koji podržavaju dojenje i kao deo našeg istraživanja došli smo do toga da žene žele da doje nemaju dovoljno podrške koja im je često potrebna. Praznine u znanju i veštinama među zdravstvenim radnicima često ostavljaju žene bez pristupa tačnim informacijama i podršci.”

Citat 2: “Dojenje u praksi jako dobro reaguje na podršku pruženu u medicinskim ustanovama, kućama i zajednicama. Najbolji efekat se postiže kada se ova podrška kombinuje.”

Citat 3: “Ovde se ne radi o pojedinačnom uspehu jedne žene koja će uspeti ili joj to neće poći za rukom. Ovde nije reč o tome da li će pobediti jedan ili drugi lobi; ne radi se o našim pojedinačnim zonama konforta ili modi; radi se o opstanku i zdravlju žena i dece danas i u budućim generacijama.”

Preneto i prevedeno sa stranice koju vodi dr Jack Newman, pedijatar koji je svoj životni poziv posvetio majkama koje žele da doje.

prevela: Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

 

On January 29 2016, the Lancet held a symposium on breastfeeding and its importance. Some big name speakers were there,…

Posted by Dr.Jack Newman on Monday, February 1, 2016

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!