Zlatna mašna simbol dojenja

Zašto  se kao simbol zaštite, promocije i podrške dojenju koristi baš  Zlatna mašna?

Njeno značenje i svrha:

Mnoge promene u društvu su imale kao simbol masnu ili bedž (značku) kao znak da pripadaju grupi ljudi koji podržavaju određenu promenu (inicijativu). Iako Zlatna mašna ima svrhu oznake ona je jedinstvena po tome što nije samo simbol određene promene u društvu već u svom dizajnu nosi i određene poruke. Zlatna mašna u sebi nosi lekciju zaštite, promocije i podrške dojenja.

Zlato: Korišćenje zlatne boje ove mašne označava činjenicu da je dojenje zlatni standard po pitanju ishrane beba, i jedino sa njim je moguće upoređivati i ocenjivati sve ostale načine ishrane beba.

Mašna: Zašto se koristi baš mašna, a ne presavijena traka kao u vecini kampanja. Svaki deo mašne nosi svoju poruku:

  •  Jedna strana presavijene mašne predstavlja majku.
  •  Drugi deo presavijene mašne predstavlja dete.
  •  Simetričnost ove dve strane nas uči da su i majka i beba jednako važni da bi dojenje bilo uspešno – kod dojenja nema vođe već se majka i dete nadopunjuju.
  •  Čvor u sredini predstavlja tatu, porodicu i društvo. Bez čvora ne bi ni bilo mašne; bez podrške ne može ni biti uspešnog dojenja.
  • Slobodni krajevi trake predstavljaju budućnost: Isključivo dojenje od šest meseci, kao i nastavak dojenja naredne dve godine ili duže uz odgovarajuću pravovremenu adekvatnu ishranu kao i odlaganje sledećeg porođaja.

Poželjno je da razmak između porođaja bude 3 godine ili više, da bi majka i dete imali dovoljno vremena za oporavak, rast i razvoj uz svo poštovanje i aktivno učestvovanje majke u zdravlju, rastu i razvoju svog deteta.

[wp_ad_camp_1]

Poreklo: Ovaj simbol je u upotrebi već više od 10 godina ali njegovo poreklo do sada jos uvek nije tačno precizirano.

Buducnost: UNICEF sa ponosom proglašava ovaj simbol kao simbol edukacije na 12. godišnjici  „Innocenti Declaracije“.  Nosite ovaj simbol sa ponosom i prenesite znanje o njegovoj simbolici svima koji pokazu interesovanje za njega.

Ona je i simbol koji predstavlja moju grupu i stranicu na Facebok-u koja se zove “Moja podrška dojenju” i simbol je koji se pojavljuje svuda gde pričamo o dojenju.

 dojenje

[wp_ad_camp_1]


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!