Zvečka razvija sluh i koncentraciju

Kako da odaberete igračaku za mališane

Zvečka razvija sluh i koncentracijuIgračke čine veoma važan deo odrastanja, ali pri izboru istih treba biti oprezan jer mnoge mogu da podstaknu agresiju kod deteta.


– Prevladava mišljenje da su najbolje igračke one koje uče mališana da čita i piše – kaže Jelena Smirnova, doktor psiholoških nauka i rukovodilac Moskovskog centra za psihološko-pedagošku ekspertizu igračaka. – Međutim, dete se ne razvija onda kada usvaja gotova znanja i uvežbava nekakve veštine, već onda kad samostalno uči da rešava postavljene zadatke. Najbolje igračke su zato one koje stimulišu dečju aktivnost i uče mališane da se druže i komuniciraju.

Pogled iz kolevke
Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće njene mogućnosti za igru. S takvim igračkama dete može da se zabavi na raznorazne načine u zavisnosti od svoje mašte i raspoloženja.
Osnovni tipovi igračaka za decu od 0 do 12 meseci
Zvečke – doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.
Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica – doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja. Ako je igračka u obliku vrteške, odojče stiče umeće da je prati pogledom ukrug.
Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Za decu od 1. do 3. godine
Igra mališana u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Tada dete otkriva da na nov način „barata“ predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se oseti samostalnim i sigurnim u svoje snage.
Piramida – Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dete treba da naniže koturove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči mališana da zapaža razmere predmeta po veličini i boji, razvija „sitnu“ motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.
Kocke – U početku se dete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim se ređaju jedna na drugu i na kraju koriste kao „građevinski“ materijal za kuće, zamkove, nebodere i sl.
Automobili – razvijaju motoriku i bude maštu. Mališani često sebe zamišljaju kao vozača i uvežbavaju društvene uloge.
Lutke – služe kao zamena za čoveka, a dete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast
Predškolski uzrast (od 3 do 7 godina) je veoma značajan u životu deteta i utiče na njegov dalji razvoj. Mališan već oseća svoju samostalnost i oseća snažnu potrebu da je ostvari.
Osnovni tipovi igračaka za dete od 3 do 7 godina
Konstruktorski kompleti – konstruisanje je najznačajniji vid delatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža detetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentiše. Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke za ovaj uzrast, zahtevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više mališana, ali i za individualnu aktivnost.
Slagalice – formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umeće da se zadaci rešavaju postepeno, u etapama, uvežbavaju detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.

 

Lego kocke za stariju decu
Osnovni tipovi igračaka za mlađi školski uzrast od 7 do 10 godina, su kocke. Psiholozi kažu da je to poslednje doba u kome se dete igra igračkama bez stida i ustručavanja. Glavne igračke za taj uzrast treba da služe za razvoj mašte i stvaralačkog mišljenja.
Konstruktorske igračke – To mogu biti kompleti s raznobojnim kockama različitih oblika i veličina ili konstruktori s metalnim delovima, zavrtnjima i specijalnim „alatom“ za njihovo sklapanje. Posebno se preporučuju lego kocke od kojih se podižu različite građevine, a u kompletu se često nalaze čovečuljci pomoću kojih se uvežbavaju sve moguće društvene uloge i situacije.
Društvene igre – Tu spadaju igre tipa „čoveče ne ljuti se“, „riziko“, „monopol“ ili šah. One uče decu da planiraju i prognoziraju svoje korake u zavisnosti od poteza saigrača i nagone ih da smišljaju svoje strategije. Ove igre su korisne i zato što navode decu da memorišu i poštuju određena pravila, a na socijalnom planu uče ih da kanališu ljutnju ako izgube.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!