26.09.2016. – Snežana Milosavljević, zadovoljna i zabrinuta mama

dojenjePoštovana Tereza,

dojim osam meseci i jako sam srećna i ponosna zbog toga. Uspela sam zahvaljujući Vašim savetima i tekstovima o dojenju!  Želim da Vam se zahvalim na Vašem radu,  koji ste posvetili svim mamama, pogotovu na vremenu koje izdvajate da bi dali savet svakoj majci koja Vam se obrati za savet. 

Pošto mi je prva beba, nisam imala iskustva i bila mi je jako potrebna stručna pomoć oko dojenja u prvim danima. Da sam se oslonila samo na babice u porodilištu i patronažne sestre, ja sam sigurna da danas ne bih dojila. Poražavajuće je da zdravstveni radnici koji rade u porodilištu i patronažnoj službi, nisu adekvatno i dovoljno edukovani za posao kojim se bave.

Kada sam bila u porodilištu, dolazile su med.sestre, babice, savetovale kako beba treba sisati 15 minuta jednu dojku, i drugu isto toliko. Pa sledeći obrok za 3h!?! Ukoliko se majka nakon porođaja lepo oseća ne donose bebu  odmah na prsa, već čekaju da mleko krene samo od sebe. I kako koja med.sestra dodje, proverava ima li mleka, i pošto po njenom mišljenju nema daje bebi dohranu. Jedva da ih čovek ubedi da ne daju dohranu.

[wp_ad_camp_1]

Vidim da nema vajde, ni jedna me ne sluša kao da se ne radi o mom detetu. Uz Vaš savet molim pedijatra za pomoć. Sva sreća što pedijatar podržava dojenje, zabranjuje im da daju dohranu mojoj bebi. Primetila sam da su mi med.sestre zamerile zbog toga.

Dodjem kod kuće, ujutru dodje patronožna sestra. Njena pitanja su stvarno nebulozna. Sramota za jednog zdravstvenog radnika! Pogotovu što je posao kojim se bavi veoma odgovoran, i iziskuje stalno usavršavanje. A ne da radi po nekim starim i nedovoljno ispitanim teorijama. Informacija koju sam dobila od nedovoljno edukovanog zdr.radnika glasi: “Ukoliko ne masirate grudi nakon 15 dana stvoriće vam se čvorici, koje možda beba nece uspeti da izvuče i dobićete mastitis”. Pošto mi beba sisa često, savetuje me sledeće: “Verovatno nemate dovoljno mleka, pa zato sisa češće. Probajte da se muzete par dana u isto vreme i videćete kojom količinom mleka raspolažete. Pa da vidimo da uvedemo dohranu, da beba ne gladuje. A stolica vaše bebe je zelena? Nije žuto zlatne boje?! Pa vi majko nemate mleka! Pod hitno dohrana..” Bilo je još sličnih saveta, ali sam ih zaboravila.

Skoro se porodila moja mlađa sestra. Znajući sa kakvim zdr.radnicima sam imala posla, unapred sam je upozorila da ne sluša njihove “pogrešne” savete. Rekla sam joj dok je bila trudna da pročita sve o dojenju sa Vašeg sajta, da bi imala predznanje. Poslušala me je, i super se snašla. Dobijala je iste “pogrešne” savete u porodilištu. Danas ju je posetila patronožna sestra, isto je i ona udelila svoje stručne “pogrešne” savete..

Smejale smo se danas kada smo se čule telefonom, šta joj je rekla patronožna. Blago nama što imamo Vas, pa znamo odakle da izvučemo ispravan, stručan odgovor na naše pitanje. Žao mi je svih porodilja koje se ne ostvare u dojenju, zbog nedovoljno edukovanog med.osoblja. A najžalije mi je bebica! Volela bih kada bi se to promenilo i kada bi shvatili koliko rade odgovoran posao, i da svojim ne znanjem odmažu. A od njhovog zvanja se očekuje da pomažu.

Puno Vam hvala na Vašem uloženom trudu, radu i vremenu koje nam darujete!

Srdačan pozdrav!

Snežana Milosavljević

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!