Školica dojenja kao dio ReLOaD programa: Motivacija i dragocjena podrška majkama

Dojenje pruža djetetu najbolji mogući početak života. Od prvog sata bebinog života do druge godine, dojenje ih štiti od zaraznih bolesti, neuhranjenosti, te fizičke nerazvijenosti. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju da se dojenje započne u prvom satu od rođenja bebe i  beba doji prvih 6 mjeseci života. Istraživanje UNICEF-a Ishrana novorođenčadi i male djece za Crnu Goru iz 2018. godine pokazuje da je jedno od petoro djece isključivo dojeno do šestog mjeseca života. Pored zdravstvene i nutritivne važnosti, dojenje gradi jaku emotivnu vezu između majke i bebe. Iako je ovo prirodni proces, često je izazovan, te je majkama potrebna podrška – kako u početnom informisanju, tako i tokom ovog procesa.

Jelena Slijepčević je majka dva mališana iz Tivta. Blizanci Maša i Dušan su rođeni u martu 2020. godine i Jelena je od samog početka znala da svojim bebama želi da podari najbolje. Stvar nije prepuštala slučaju i  odlučila je da se na što bolji način informiše o svim dobrim i naučno potvrđenim praksama. Njena odluka da blizance doji uslijedila je  nakon stručnih preporuka ljekara, ali i znanja stečenog tokom Školice dojenja. Školicu je organizovala nevladina organizacija (NVO) Centar za savjetovanje i lični razvoj u partnerstvu sa NVO Moja podrška dojenju iz Tivta, uz podršku Opštine Tivat i Evropske unije kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), i obuhvatila je deset ciklusa radionica za trudnice i članove porodica od jula 2019. do maja 2020. godine.

Kao jedan od glavnih izazova sa kojima se susreću trudnice, Jelena navodi nedovoljnu osviješćenost društva o blagotvornim i hranljivim dejstvima majčinog mlijeka i poređenje sa tuđim iskustvima, što može znatno uticati na trudnice i dovesti do pogrešnih zaključaka. Međutim, svojom posvećenošću, Jelena je odlučila da stigme i mitove ostavi po strani i isprati svoj majčinski instinkt. Značajnu ulogu imala  je upravo Školica dojenja, koja je, prema Jeleninim riječima, uz propratnu literaturu bila neprocjenjiv izvor informacija, budući da joj je pružila sva neophodna uputstva i znanja o temama koje su esencijalne za svaku trudnicu i buduću dojilju, ali i partnere i porodicu. Ovakvi programi pružaju neophodnu podršku u izgradnji samopouzdanja budućih majki, uz poštovanje individualnih prilika i izbora dojilja. Pored toga, omogućuju majkama da se povežu i podijele iskustava, ali služe i kao nepresušni izvor motivacije i podrške.

Odgovore na pitanja koja je Jelena imala u vezi sa njenim blizancima i dojenjem, dobila je u Školici.

„Predavanja ginekologa, pedijatra, patronažne sestre i savjetnice u psihoterapiji su bila dio ovog programa i, iako na prvi pogled nijesu izgledala neophodno, na kraju su se pokazala suštinski važnim  kako bi se na što sveobuhvatniji način približila ova bitna tema“, objašnjava Jelena.

Smatra da se putem ovakvih programa podiže svijest o važnosti dojenja i  koristima  kako za bebe, tako i za majke.

„Toliko je korisnih savjeta i primjera drugih mama koje kasnije sami doživite i budete ponosni što ste na pravom putu. Školicu dojenja bi zaista trebalo uvrstiti kao jednu obaveznu obuku tokom trudnoće, posebno kod prvorotki, kada zaista ne znate šta vas čeka, jer su ova predavanja blago.“

Jelena navodi kako je dojenje blizanaca, posebno u periodu pandemije COVID-19, bila dobra odluka, jer je na taj način pružila najbolju zaštitu svojim bebama, što je rezultiralo izostankom prehlada,  alergija ili bilo kojih poteškoća za blizance tokom prve godine njihovog života. Sa druge strane, različite društvene norme i uloge često imaju uticaja kako na trudnice, tako i na njihove partnere i porodicu.

Tradicionalna podjela na muško-ženske poslove nije prisutna u Jeleninom bračnom životu, te je njen suprug bio ogromna podrška u čitavom procesu i aktivno se informisao o procesu dojenja i programu koju nudi Školica Centra za savjetovanje i lični razvoj.

„Na kraju, bitno je navesti da dojenje nije lak proces, ali je jedinstven. Moj savjet svim budućim majkama je da, shodno svojim mogućnostima, svoju novorođenčad doje od prvog dana, budući da je mamino mlijeko lijek i nešto što je potrebno djetetu“, poručuje Jelena.

Projekat „Školica dojenja“ dio je prve faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, prva faza ReLOaD program sprovodila se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. Druga faza projekta je započela u januaru ove godine.

IZVOR: Školica dojenja kao dio ReLOaD programa: Motivacija i dragocjena podrška majkama (undp.org)


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!