Dojenje ide iz glave, mlijeko iz dojke

U tivatskom Domu zdravlja održana je tribina povodom Svjetske nedjelje dojenja koja završava danas. Iako slab odziv trudnica vjerovatno zbog visokih temperatura, Tereza Kiš NVO „Moja podrška dojenju“, pedijatrica Danica Stevović i patronažna sestra Vera Janjatović prisutnima su objasnile kako dojenje funcioniše ili kako rekoše dojenje ide iz glave, a mlijeko iz dojke.

Predavač Tereza Kiš je kazala da se Crna Gora ovom tribinom našla na svjetskoj mapi zemalja koje obilježavaju nedjelju dojenja, ali da, iako nisu jedina NVO koja se bavi ovom temom, ipak jedini iz naše države koji su je obilježili.

„Važno je da se svijest naših ljudi širi, da naše majke, tate ali i bake i deke i svi oni koji okružuju porodicu budu kvalitetno upućeni kako bi i sami mogli kvalitetno da budu od pomoći porodilji“- kazala je Kiš.

Osim toga ona je istakla jednu vrlo bitnu stavku u našem zakonu a to je da žena nakon 45 dana nakon porodjaja može da se vrati na posao ali da u tom periodu do prvog rodjendana djeteta, ima pravo na pauze za dojenje ili pauzu za izdajanje (ukoliko imaju takvu prostoriju), u trajanju od 90 minutu uz onu redovnu pauzu od 30 minuta koju zaposleni uglavnom imaju.

„Mislim da dosta majki nije svjesno niti zna da ima ova zakonska prava. Čim se vrate na posao mislie da je to to, nema dojenja, osim ako se ne izdajaju kući i tako obezbjedjuju djetetu podoj“.

Doktorka pedijatrije Danica Stevović istakla je da što se tiče tivatskih majki dojenje na visokom nivou i da iako bude sitnih trzavica, majke istraju.

„Moramo shvatiti da dojenje počinje u porodilištu i da je najbolja stvar kada vam odmah pokažu kako da pravilno dojite, jer u tim trenutcima ne znate šta vas je snašlo. Naša porodilišta imaju jako mali broj zaposlenih i to je najveći problem jer onda zaposleni jednostavno nemaju vremena da pokažu svim ženama kako to funkcioniše.

„Ženama tek sa dva mjeseca mlijeko dostiže taj vrhunac. Najveći problem imamo kada zbog neznanja daju djeci formule i kada je dijete već naviknuto na flašicu onda je već teško da se vrati na dojku“-kaže dr Stevović.

Patronažna sestra Vera Janjatović pričala je o situaciji na terenu gdje se opet susreće sa različitim slučajevima.

„Kada je riječ o prvoj bebi tu se ipak zadržim malo duže, jer ipak majke imaju dosta pitanja. Dešava se i to da majka ne želi da doji dijete, kao i da one koj žele ne mogu iz nekog razloga. Opet kada pogledate nama svaka majka iz naselja 13. jul doji svoju djecu i svaka ima mlijeka a svjesni smo koliko i kako se hrane. Znači da ipak može“-naglašava Janjatović.

Organizatori su zahvalili našoj medijskoj kući koja redovno prati i objavljuje rad zdravstvene ustanove jer, kako ističu, mediji imaju veliku ulogu u promociji kako dojenje tako svih zdravih stilova života i zdravih navika.

Kako smo i ranije najavljivali, ciklusi radionica u okviru projekta „Moja podrška dojenju“ u saradnji sa NVO „Centar za savjetovanje i lični razvoj“ koji je finansiran preko RELOAD programa, počeće sjutra a u dogovoru sa učesnicima kreiraće njihov tok. Za sjutra je najavljeno gostovanje ginekologa dr Bojana Vučetića i dr Danice Stevović, dok je petak rezervisan za savjetnika u psihoterapiji i patronažnu sestru.

Radionica počinje u 11h, za učesnike je obezbijedjeno osvježenje i voće. Na kraju svakog ciklusa polaznici će dobiti simbolične poklone.

Izvor: Radio Tivat

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!