Sarajevo, najava 10. okupljanja – Podrška dojenju na javnom mjestu

Februar 26, 2014

Deseta akcija podrške dojenju bit će održana 1. marta u više gradova na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, u organiziaciji FB grupe “Moja podrška dojenju” koju vodi savjetnica za dojenje Tereza Kiš Miljković. U Sarajevu je okupljanje u 1. 3. u 13 sati u pješčanom parku na Vilsonovom šetalištu (Grbavica).

Tema ovih okupljanja je promocija dojenja kao zlatnog standarda u prehrani beba, kao i promocija dojenja na javnom mjestu. Cilj je i ohrabrivanje mama na ovaj prirodan čin i podizanje svijesti da, ako mama doji bebu, ne mora većinu vremena zbog toga provoditi u kući i da je dojenje u javnosti sasvim normalno i prirodno.

Inače, dojenje je jedina hrana i piće koja je potrebna bebi do 6. mjeseca života i bebi treba omogućiti da sisa na zahtjev, bez vremenskih ograničavanja dužine ili učestalosti podoja. Također, do kraja prve godine života, majčino mlijeko je glavna hrana, a sve drugo je dopuna obroku.

Pred nama su lijepi dani i ne dozvolite da zbog predrasuda okoline beba ostane uskraćena za šetnju i podoj kad god to vaše dijete poželi. Pozvane su sve mame koje žele podržati dojenje na javnom mjestu.

IZVOR

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!