Uskoro prvi kutak za dojenje u Nišu

Kiša koja je juče sve jače i jače padala nije sprečila mlade mame i trudnice da se u velikom broju okupe u Dečijem centru u Čairu i dele iskustva u vezi sa dojenjem.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Osim redovnog mesečnog okupljanja mama, ali i svih onih koji podržavaju dojenje, povod je i dogovor za otvaranje prvog kutka za dojenje u Nišu.

U tu svrhu Aleksandra Davinić, direktorka Dečijeg kulturno-obrazovnog centa, odobrila je deo prostorija gde će mame bez problema moći da svrate i nahrane ili presvuku svoje bebe.

Aleksandra je rekla da će se Centar potruditi da za mesec dana završi kutak, ulepša ga i opremi stolicama i stolom za povijanje beba. Ona je pozvala sve koji su u mogućnosti da pomognu i pridruže seopremanju ovog kutka da bi on što pre bio gotov.

Tereza (desno) u formalnom obraćanju mamama Foto: Super radio

Tereza (desno) u formalnom obraćanju mamama
Foto: Super radio

Ali i dok kutak ne bude zvanično otvoren, mamama je na raspolaganju Dečiji centar ako su u prolazu tuda a moraju da podoje svoju bebu, posebno po ovako hladnom vremenu.

„Ovo mesto nam mnogo znači jer će mame moći slobonije da podoje svoju bebu, da ih ne bude stid, jer mnoge mame imaju problem s tim. Do sada nismo imali stalno mesto okupljanja, već smo svakog meseca tražili novo, posebno od kad je počelo hladno vreme je bio problem, pa nam i zbog toga znači ovaj prostor jer ćemo se u buduće ovde okupljati“, objasnila je Milica Bugarin, predstavnica mama dojilja iz Niša i organizator ovih okupljanja.

 

I prehlađene mame smeju da doje

Shodno zimskom periodu i virusima koji vladaju Tereza Kiš Miljković, savetnica za dojenje, koja je s mamama razmenjivala iskustva i rešavala njihove nedoumice, dala je i jedan savet baš za ovaj period godine – mame ne trebaju prestati sa dojenjem čak i ako su prehlađene ili imaju temperaturu.

„Mame ne mogu bebi preko mleka preneti viruse prehlade, a i s mlekom se tada ništa loše ne dešava. Baš u tom periodu bebama treba majčino mleko koje ih štiti od virusa. Dojilja može slobodno uzeti Paracetamol, a ukoliko temperatura ne prolazi 2-3 dana treba se javiti lekaru uz napomenu da doji“, objasnila je ona.

Izvor: superradio.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!