Besplatna radionica u Tuzli: Jeste li spremni za dojenje?! – sa Terezom Kiš Miljković

Tuzla - radionica o dojenju
Tuzla – radionica o dojenju

U Tuzli će 3. septembra biti održana prva radionica o dojenju. O vrijednosti i potrebi dojenja najbolje kaže slogan: “Majčino srce i majčino mlijeko – nema zamjenu”. 

Saopćenje i poziv organizatora prenosimo u cijelosti: ”Uz veliko hvala Gradu Tuzla i Udruženju Kuća plamena mira, sa ponosom pozivamo sve trudnice i mlade majke da nam se u subotu, 3. septembra, sa početkom u 11:00 sati, pridruže u Kući plamena mira, na prvoj radionici ovog tipa! O vrijednosti i potrebi dojenja najbolje kaže slogan: “Majčino srce i majčino mlijeko – nema zamjenu”.

Dojenjem majka pruža dijetetu ne samo hranu, već i toplinu, sigurnost i zaštitu, koja potiče razvoj njegovih osjetila, omogućuje miran san te pomaže pri socijalizacji djeteta u širu društvenu zajednicu. Tema dojenja uvijek je aktualna. Iako je sve više majki svjesno da je majčino mlijeko najbolja hrana za njihovu dojenčad, još uvijek u praksi postoje mnoga pitanja koje ih muče.

[wp_ad_camp_1]

Budući da sam se i sama, pripremajući se psihički za taj divan čin, našla u situaciji da sam okružena pitanjima na koja nemam odgovor, koja me bune i čine da se osjećam nesigurno, javila se želja da odgovore dobijem od stručne osobe, sa dugogodišnjim iskustvom i jako dugim spiskom imena žena širom Balkana koje svu zahvalu za višemjesečni, pa i višegodišnji staž uspješnog dojenja pripisuju upravo njoj – vršnjačke savjetnice za dojenje Tereze Kiš Miljković. Predočila sam svoje želje i ideje grupi „Mlade majke i trudnice Tuzle za zdravu djecu“, osnovane sa ciljem promovisanja zdravlja i edukacije majki i trudnica, i naišla na ogromnu podršku i odobravanje. Od tog trenutka kreće „borba“ za pronalazak sponzora koji će nam pomoći da želje pretvorimo u stvarnost.

Nakon mnogo čekanja, razočarenja, negativnih odgovora, molbi bez bilo kakvih odgovora, pa čak i ideje da same prikupimo potreban novac, naša molba je došla u ruke Grada Tuzle koji se odmah odazvao i sa oduševljenjem podržao našu ideju.

Teme koje će se obraditi na radionici su: dojenje i brojevi (uobročavanje, trajanje podoja, gubljenje na težini, dobijanje na težini, trajanje pojedinačnih podoja, trajanje dojenja uopšteno) i nedovoljno mlijeka (kada mlijeko kreće, koliko treba da ga bude, kako znati ima li ga dovoljno, kako povećati količinu, šta su istine a šta zablude).

Važno je napomenuti da je radionica besplatna i interaktivnog karaktera!” – stoji u pozivu organizatorice Lejle Cipurković. (Tuzlanski.ba) |

Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/carsija/besplatna-radionica-u-tuzli-jeste-li-spremni-za-dojenje-sa-terezom-kis-miljkovic/

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!