Niš: Benefiti dojenja i porođaja u kućnim uslovima uz dulu – superradio.rs

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Povremena kiša u toku jučerašnjeg dana nije omela odlučne mame da prisustvuju tribini Porođaj uz dulu i dojenje kao normalni tok nastavka prirodnog porođaja koja je bila održana u Dečijem kulturnom centru.

Predavači na tribini bile su Slađana Stefanović, pedijatar Doma zdravlja u Nišu koja je pričala prisutnima o benefitu dojenja, Irena Paunović, prva mama koja se u Nišu porodila uz pomoć dule pričala je o svom iskustvu i Tereza Miljković, savetnica za dojenje, sa mamama je pričala o mitovima koji su u vezi sa dojenjem.

„Kada sam ostala u drugom stanju poželela sam da prođem kurs joge koji je prilagođen trudnicama. Na toj obuci kao da se jedan novi svet otvorio za mene. Saznala sam za neometani, prirodni porođaj u uslovima koji će biti prilagođeni trudnici, oni u kojima je najopuštenija, gde može da sluša muziku koja je opušta i gde može da bude prirodna, a to su, svakako, kućni uslovi. Onda sam rešila da angažujem dulu, ženu koja nije medicinsko osoblje a koja će mi pružiti podršku i fizičku asistenciju u toku porođaja. Sa njenim dolaskom i moj muž i ja nekako smo osetili olakšanje, kao da smo bili sigurni da je sve pod kontolom“, objašnjava Irena Paunović.

Ona dodaje da je njeno iskustvo porađanja u vodi bilo divno jer je bila u prirodnom okruženje, sve je bilo prilagođeno njoj, dok je u bolnicama sve prilagođeno osoblju. Kako tvrdi, mala je mnogo snage, a dula je bila tu da sve učini lakšim, bodrila ju je, pritiska leđa pre samog izlaska bebe i samim prisustvom porođaj činila sigurnijim.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Nakon odgledanog filma o dulama, priča je nastavljena prirodnim tokom – nakon prirodnog porođaja sledi dojenje bebe. Slađana Stefanović, nam je pričala o koristima dojenja i o tome kako se mame trebaju ponašati u periodu dojenja i šta moraju znati.

„Benefit od dojenja je dvostruk, koristi i bebi i majki. Korist za bebu je što dojenje ima imuno-protektivno svojstvo, beba ima bolji imunitet, bolju zaštitu od infekcija, zdraviji sistem za varenje. Takođe, moždane funkcije se bolje razvijaju kod dojenih beba. Nova istraživanja pokazuju da bebe koje su dojene imaju manji rizik za oboljevanje od dijabeta i anemije. S druge strane, mama ima manje šanse da oboli od karcinoma jajnika, grlića materice i karcinoma dojke. Mame moraju biti motivisane i obaveštene, za sve nedoumice trebaju da pitaju stručno lice ili se savetovati sa mamama, baš kao što danas ovde sve ove rade“, rekla je Stefanovićeva.

A da bi mame uspešno dojile svoje bebe Tereza Miljković, savetnica za dojenje i mama troje dece, pričala je o mitovima koji prate dojenje i koji sputaju najčešće prvorotke.

Jedan od najčešćih mitova je da mama nema mleka, a u najvećem broju slučajeva se desi da beba nije lepo nameštena na dojku pa zbog toga mleko ne može da kroz kanaliće dospe do bebe – „bebu treba staviti na dojku, a ne dojku na bebu“, objašnjava Tereza.

„Mitova je mnogo, i stalno se pojavljuju novi, ali mame koje su odlučne nađu način da se informišu i sve reše, one koje nisu- nađu opravdanje“ zaključila je Milica Bugarin, organizatorka ove tribine i predvodnica Fejsbuk grupe Nišlijke koje podržavaju dojenje.

autor: Marija Stojanović

Izvor: www.superradio.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!