Dojenje sa velikim dojkama, najčešća pitanja

Da li moje velike dojke predstavljaju opasnost od gušenja za bebu?

Neke majke mogu biti zabrinute da mogu ugroziti bebin život svojim dojkama, bez obzira da li se radi o strahu da će težina njihovih dojki vršiti pritisak na bebina pluća ili da će vekikom mekanom dojkom zatvoriti bebin nosić pa će dete ostati bez vazduha… Oba ova straha su sasvim normalna i predstavljaju normalnu brigu svake majke sa većim dojkama. Baš iz tog razloga uvek vodite računa za vreme podoja o sledećem:

  • Nagnite se blago unazad: ovo će pomoći da se dojka sama pomeri unazad kako bi bebin nosić bio slobodniji, a ako ste u zavaljenom položaju na svojim leđima onda će beba biti oslonjena svojim stomačićem ka vama i smanjiće se pritisak koji dojka može imati na njeno telo.

  • Pridržavanje dojke rukom pomaže da se smanji pritisak dojkom na bebu, pogotovo u položajima gde je beba grudima u direktnom kontaktu sa dojkom, a ovo takođe pomaže i da se diojka malo bolje oblikuje i samim tim omogući bolji kontakt ustima.

  • Kada su dojke jako velike i mekane tada pomaže da se prstom vrši blagi pritisak na dojku odmah iznad bebinog nosića. Nikako ne vršiti jači pritisak kako ne bi došlo do zastoja mleka u delu dojke iznad prsta. Korisno je takođe ovremeno popuštati pa vraćati prst kako bi mleko teko kako treba.

Da li velike dojke znače i mnogo mleka?

Ne mora da znači. Veličinu dojki određuje količina masnog tkiva u dojkama, a ne količina mlečnih žlezda u kojima se stvara mleko. Baš zato ne važi pravilo velike dojke = mnogo mleka, male dojke = malo mleka. Žlezde i pravilno dojenje utiču na količinu mleka.

[wp_ad_camp_1]

Mnogo mleka

Neke majke sa velikim dojkama će realno imati više žlezda pa samim tim i više mleka. Lako se može desiti da se radi baš o velikim količinama zbog kojih će mleko cureti na sve strane. U toj situaciji najveće brige su da se izbore sa opasnošću od prepunjenih dojki, pronalaženjem odgovarajućeg položaja kako bi beba lako dolazila do mleka bez zagrcavanja, izbegavanje stvaranja zastoja mleka u dojkama i razvoja upale tj mastitisa.

Kod jakog izlaska mleka zbog prepunjenosti pomažu sledeći saveti: Jak refleks izlaska mleka

Kako bi sprečili prepunjenost dojki, pratite sledeće savete: Praktični saveti – Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

U slučaju da dođe do zastoja mleka i upale ovo može da pomogne: Zastoj mleka i upala dojke

Izbegavajte JAKE AGRESIVNE masaže. Takozvane masaže za “razbijanje” zastoja mleka mogu samo da pogoršaju stanje i unište deo mlečnih žlezda.

Gojaznost

Žene koje imaju višak kilograma ili spadaju u gojazne osobe, a ako imaju uz to velike dojke (što je obično slučaj) i ako im je uz to BMI veći od 26 mogu biti u grupi žena kod kojih dolazi do kasnijeg nadolaska mleka ili da imaju problem sa malom količinom mleka. Uz sve to one mogu biti i pod povećanim rizikom da trudnoću završe carskim rezom, da imaju probleme sa otocima nakon porođaja, a rizik oticanja lako može da se javi na dojkama, pogotovo u vreme jakog nadolaska mleka. Kako bi se ovako nešto sprečilo izuzetno je važno da se krene sa podojima u prvom satu nakon porođaja i da se praktikujuu česti podoji, a ako su majka i beba iz bilo kog razloga razdvojeni onda da se praktikuje izdajanje.

Implantati

Ukoliko je veličina dojki korigovana povećanjem dojki uz upotrebu silikonskih implantata onda uspešnost dojenja zavisi dosta od toga kada je i kako rađena operacija, tj da li je žlezdano tkivo ostalo netaknuto kao i mlečni kanalići koji vode ka bradavici. Najčešće hirurzi vode računa o tome i majke mogu uspešano da doje i pored toga što su dojke povećane ovakvim protezama.

[wp_ad_camp_1]

Kako dojiti na javnom mestu?

Dojenje na javnom mestu nije nešto što je prijatno, pogotovo kada se radi po prvi put. Kasnije nekako sve bude lakše, prevaziđe se ta barijera i osećaj da “svi gledaju u mene”. To je nešto što je iskustvo, maltene svih žena koje su dojile van svoje kuće, pokazalo. Prvi put je najteže.

Ono što predstavlja jedan izazov više je dojenje za žene koje imaju veće dojke. Osećaj da će, ma kolio se trudile, pokazati više nego što im je prijatno je apsolutno realan. Dekolte žene sa većim dojkama je jednostavno uočljiviji ma koliko se trudila da to bude diskretno.

Nemojte da sve ovo bude prepreka da podojite svoje dete. U današnje vreme ima toliko proizvoda za majke dojilje, kada je garderoba u pitanju, da ćete lako naći odgovarajuću tuniku, haljinu i sl, koja je baš namenjena dojenju. Znate one sa “skrivenim” prorezima za lakši pristup dojci za vreme podoja. 🙂

Umesto jastuka za dojenje na kog ste možda navikli kod kuće, upotrebite svoju torbu ili torbu u kojoj nosite bebinu presvlaku, možda jaknu ili bebino ćebence iz kolica…

A šta raditi kada je u pitanju brushalter?

Za vreme dojenja poželjno je da dobro vodite računa o izboru brushaltera. Dok neke žene ne vole da ga nose, druge se kunu da ne mogu bez njega. Osnovna stvar, ako želite da ga nosite, je da mora biti odgovarajuće veličine korpica, ne sme da steže i poželjno je da bude od prirodnih materijala. Loš kroj sa ivicama koje vrše pritisak na dojku u delu gde se nalaze mlečne žlezde može da dobvede do problema sa zastojima mleka i upalom dojke.

Da li ga nositi samo preko dana ili i preko noći?
To već zavisi od žene do žene. Ukoliko ste navikle da spavate sa brushalterom onda samo vodite računa o udobnosti. Jeste korisno da vam drži uložak koji će skupljati mleko koje iscuri ali nemojte da vas pritiska iz gore pomenutih razloga zastoja mleka u dojci.

“Zašto me dojke svrbe, a pojavio se i osip?”

Blizina bebinog tela stvara osećaj vrućine pa je česta pojava, posebno u vrućim letnjim danima, da se kod majke javi osip zbog vrućine, posebno u predelu ispod dojki, u pregibu. Takođe dešava se da strije po dojkama (pukotine na koži koje su se javile pri naglom nadolasku mleka) mogu da svrbe.

Pamučni brushalter ili još bolje biti bez njega neko vreme, može da pomogne kod osipa, jer će vazduh bolje cirkulisati nego ako nosite brushalter od sintetičkih materijala. Za smanjenje svraba kože, ako se radi samo o strijama, gledajte da hidrirate kožu nekim neutralnim mlekom za telo kako bi koža bila elastičnija, a osećaj svraba se sveo na minimum.

Koliko će se dojke povećati za vreme dojenja?

Za očekivati je da će dojke, pod uticajem hormona zbog povećanja žlezdanog tkiva, početi da se povećavaju još u trudnoći. Najčešće se povećanje oseti do dve veličine korpica u odnosu na predhodnu pre trudnoće. Najveće promene se dešavaju u prvoj trudnoći. U kasnijim trudnoćama taj porast se manje primeti.

Drugi momenat kada će dojke značajno da se povećaju je nekoliko dana nakon porođaja kada mleko krene da nadolazi. Tada je povećanje mnogo veće od onog u toku trudnoće. Kod nekih žena se dešavalo da dođe do porasta za čak 5 brojeva u veličini korpica. Od momenta kada se uspostavi ponuda i potražnja, a to se dešava tek u periodu između 4. i 12. nedelje nakon porođaja, dolazi do smanjenja veličine tj vraćanja na ono na šta ste navikli.

Po završetku dojenja najčešće dojke imaju broj manje ili više nego onaj sa kojim ste započeli trudnoću. To mnogo zavisi od žene do žene. Naravno na veličinu dojki nakon završetka dojenja uticaće i promene u težini tj telesnoj masi. Ukoliko žena smrša to će uticati i na smanjenje dojki, a ako dobije na kilaži onda će se automatski povećati i količina masnog tkiva u dojkama pa će samim tim i dojke biti veće.

[wp_ad_camp_1]

Gestaciona gigantomastija

Retka pojava gde dolazi do ekstremnog povećanja mlečnih žlezda za vreme trudnoće. Ovo može da jako oteža dojenje zbog jako velikih dojki i njihove težine. Dojke mogu da se spontano smanje nakon porođaja ali se dešava i da je potrebno uraditi hirurško smanjivanje dojki.

Razmišljate li o hirurškom smanjivanju dojki?

Pre nego što se odlučite za ovu operaciju imajte u vidu da je potrebno da imate iskusnog hirurga koji će znati očuvati funkciju dojki za dojenje. Da li ćete moći dojiti nakon operacije ili ne mnogo zavisi od toga kako će operacija biti izvedena.

Zaključak

Dojenje sa velikim dojkama može predstavljati malo veći izazov ali uz dobru podršku, organizaciju i samopouzdanje sve se može. Ne zaboravite kako beba raste tako će dojenje biti sve lakše.

O položajima za dojenje sa velikim dojkama čitajte ovde: Položaji za dojenje kada majka ima velike dojke

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!