Jako je bitno još u trudnoći učiti o dojenju

Poštovana Tereza, evo i moje priče o dojenju.

I pre nego što sam zatrudnela znala sam koliko je majčino mleko magično i da želim da dojim. Mislim da je jako bitno još u trudnoći naučiti o tome. Pročitala sam više knjiga o trudnoći i dojenju, odgledala klipove na youtubu kako dojenje treba da izgleda tj.kako se doji. Delovalo mi je jednostavno-samo je bitno da beba otvori široko usta.

Porodila sam se i doktori su mi stavili bebu i ona je počela odmah da sisa. Čula sam kako guta i bila jako srećna. Beba je bila sve vreme sa mnom tako da sam je dojila na zahtev i bilo je uspešno. U početku je malo bolelo ali verovatno je tako zbog nespremnosti bradavica, kada su se “navikle” posle možda mesec dana bilo je potpuno bezbolno.. Uvek sam gledala da pravilno sisa, pratila Vaše i Irenine savete.

Dojila sam do 7 meseca druge trudnoce (ukupno 21 mesec), prestajala sam polako i dojila sve ređe i kraće i mleka je bilo sve manje.(bez ikakvih tableta, podvezivanja i sl).

Dva puta (sa dve bebe) sam imala zapušene mlečne kanale, deo dojke je bio tvrd i blagu temperaturu, ali to sam uspešno rešila Vašim savetima, što češćim stavljanjem bebe na tu dojku i pre podoja tople obloge.

Kada sam se porodila sa drugom bebom, imala sam dosta iskustva, ali babice su mi donele bebu i stavile tek tako na dojku i mene je bolelo. Znajući da ne treba tako, rekla sam boli me, verovatno nije dobro nameštena, a ona je rekla pa mora da te boli. Rekoh dojila sam 21 mesec, a ona meni, pa to nije isto kada sisa veliko dete i beba .. A druga savetnica za dojenje mi se čudila kako (što) sam dojila toliko dugo – i još u trudnoći.. Stvarno žalosno..

Nisam se obazirala na njih i nameštala sam bebicu sama na dojku i nikad više me nije bolelo.

Prvi mesec je dobio 1400g, a drugi 1800g, rečeno mi je da je previše i da proredim podoje (ni to nisam slušala). Beba je porasla i sada nema ni gram viška, ima 12 meseci. Jako sam ponosna što dojim 33 meseca sa malim prekidom od 2 meseca i nadam se da ću jos dugo.

Da više ne dužim, hvala Vam na savetima i divni ste.

Anonimno


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!