Kako bi povećali broj dojene djece potrebno nam je “selo” podrške

Kao što kaže stara izreka: “potrebno je selo da se odgoji dijete”, isto tako potrebna nam je cijela zajednica da podrži majke u dojenju.

Znamo da mnoge žene i novopečeni roditelji nažalost nemaju svoje “selo” koje ih podržava i u mnogim slučajevima nemaju ni jednu osobu na koju se mogu obratiti i koja vjeruje u njih i njihovu sposobnost da uspiju u dojenju.

Mnoge žene žive u okolini gdje je hranjenje na bočicu kulturna norma; gdje su tri ili četiri generacije obitelji hranile djecu iz bočice, gdje prijatelji u njihovoj ulici hrane djecu iz bočice i gdje se dojenje može smatrati nepotrebnim, ponekad čak i tabu temom.

S druge strane, imamo “sela” (misli se na gradove, regije ili države, ne na sela kao mala naselja) gdje žene žive uz dojenje, tj dojenje im je nešto što je normalno i očekivano (bar do nekog uzrasta nakon kojeg se nepotrebno kreće u osuđivanje dužine dojenja). U tim mjestima dojenje je norma; njihova majka i baka su obje dojile, i odrasle su sa ženama u svojoj zajednici; prijateljicama, sestrama i rođacima koje doje oko njih – gdje postoje mjesta koja su posebno namjenjena za dojenje, cvjetaju i majke doje u javnosti – gotovo bez razmišljanja o tome. To se događa svakodnevno.

Zašto je ovo važno?

Dojenje spašava živote beba i majki, smanjuje gojaznost, poboljšava mentalno zdravlje majki i pomaže im da razviju bliske i povezane odnose sa svojom bebom. Iako se o dojenju priča, piše i ono se manje ili više podržava, postoje velike društvene i demografske razlike.

Evo jednog od primjera: Nedavni podaci iz Javnozdravstvene agencije Engleske pokazuju kako su iskustva žena u Engleskoj na dvije krajnosti spektra. Na primjer, ako putujete u jedno područje Engleske, naći ćete samo 22% žena koje doje svoju bebu nakon 6 tjedana, ali ako putujete u drugo područje, možete naći 77% dojenih beba.

Dojenje je kompleksna, emotivna i duboko osjetljiva tema. Razgovor o izazovima i pokušaj istraživanja što se može drugačije učiniti ponekad može dovesti do toga da se majke i obitelji u oba “sela”, bilo da doje ili hrane iz bočice, osjećaju povrijeđeno, uznemireno i pogođeno impliciranjem da nisu učinili najbolje za svoje dijete. Moramo priznati tu bol prije nego što razgovaramo o tome kako možemo poboljšati podršku majkama u dojenju i njihova iskustva.

Kako možemo izgraditi podržavajuće “selo” za svaku majku?

Kako bi “idealno selo” moglo izgledati i na koji način bi moglo omogućiti da više žena doji? Potrebna nam je cijela zajednica da podrži majke; vjerujte da kreće čak i od vlade, preko zdravstvenih struktura, savjetnica za dojenje, porodice, prijatelja, pa i poslodavaca. Svi oni mogu imati ulogu u promjeni kulture hranjenja novorođenčadi.

Na primjer, vlade bi mogle početi stvarati “veliko selo” podrške za nove roditelje osiguravajući da svi bolnički i zajednički servisi moraju primjenjivati i održavati standarde koje podrazumjeva Baby Friendly Inicijativa. Samo ta mjera pružila bi čvrste temelje i osigurala da se sve bebe rađaju u okruženju koje podržava dojenje, gdje obiteljima pružaju priliku da razviju blizak kontakt sa svojom bebom i da započnu dojenje na najbolji način.

Zatim, lokalne vlasti ili zdravstvene zajednice mogle bi provoditi programe podrške kao što su grupe podrške, obezbjediti prostor prijateljski nastrojen prema dojenju i programe za povratak na posao, pomažući majkama da nastave dojenje izvan prvih dana, tjedana ili mjeseci. To će maksimizirati prednosti dojenja i stvoriti normu dojenja, gdje djeca odrastaju upoznata s dojenjem i očekuju da će dojiti svoju djecu.

Osim toga, vlade bi trebale u potpunosti usvojiti, nadzirati i provoditi Međunarodni kodeks o marketingu zamjenske majčine mlijeka i kasnije rezolucije (“Kodeks”). To će zaštititi roditelje od štetnih komercijalnih interesa, osiguravajući da roditelji koji koriste formulu dobivaju jasne, nepristrane i točne informacije o proizvodima i da dojenje nije narušeno od strane kompanija koje rade samo na bazi svog ličnog profita.

Na mikro razini, ženama treba pomoći da oko sebe izgrade “selo podrške”. Tokom trudnoće majka treba biti podstaknuta da istraži kako bi njena mreža podrške mogla izgledati;

  • bilo da je to partner,
  • prijatelj,
  • njezina mama,
  • tata,
  • sestrična,
  • maćeha,
  • dadilja ili druga lokalna majka koja doji ili je dojila.

S pomoću nekoga tko vjeruje u nju, kao i kontinuirane, osobne, predvidljive podrške od strane obučenog zdravstvenog stručnjaka i lokalne savjetnice za podršku dojenju, vjerojatnije je da će započeti i nastaviti dojenje. Kada postane sigurna u vlastitu sposobnost i u svoj prijelaz u majčinstvo, moći će podijeliti svoju priču i pomoći sljedećoj majci na njezinom putovanju s dojenjem.

Znanje o prednostima koje dojenje može donijeti majci, njezinoj bebi, njezinoj obitelji i široj zajednici znači da svi imamo društvenu odgovornost stvoriti podržavajuće “selo” koje cijeni potrebe beba za dojenjem i majke za podrškom u dojenju. To je odgovornost svih nas, i svatko od nas ima svoju ulogu.

Podršku možete naći i na ovaj način:

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!