Koje obloge koristiti uz dojenje? Hladne, tople, kupus… ili nešto treće?

Dojenje zna da u određenim momentima, iz mnogo poznatih razloga, bude bolno. Ukoliko se fokusiramo na bol u dojkama on se najčešće javlja kada su dojke prepunjene ili ako postoji zastoj u mleka u delu dojke ali znaju da budu bolne i kada naizgled deluju potpuno mekane, najčešće zbog neprimetnog zastoja u dubini dojke koji se malo teže napipa. Šta tada raditi? Kako pomoći sebi, a bez upotrebe lekova?

Najčešće se koriste tri vrste obloga:
topla obloga
hladna obloga
listovi svežeg kupusa

Kada se koja od obloga koristi?

Topla obloga

U slučajevima kada su dojke jako pune koriste se radi olakšavanja izlaska mleka ili tople obloge ili tuširanje toplom vodom. Na taj način zagreva se tkivo dojke, dolazi do opuštanja i lakšeg pokretanja mleka. Oko minimum pet minuta pred podoj na dojku koju planirate dati detetu da iz nje sisa stavite toplu oblogu, kada je sklonite lagano izmasirajte dojku sa svih strana i stavite dete na nju da izvlači mleko.

Tople obloge su od pomoći i kod izdajanja mleka. Koriste se po istom principu kao i pre podoja.

Hladna obloga

Hladne obloge pomažu kod prepunjenih dojki ili bilo koje vrste upale tkiva dojke. One se koriste isključivo posle podoja ili između podoja, nikako pred podoj. Kada dete posisa mleka koliko mu treba, slobodno stavite na celu površinu dojke hladnu oblogu ako Vam prijaju, ili ako se radi o upaljenom delu dojke zbog zastoja mleka, tada možete hladiti samo taj deo dojke koji je pod upalom.

Pored hladne obloge povremeno se koriste i primera radi kese sa zamrznutim graškom. U tom slučaju stavite između kese i kože dojke pamučnu pelenu koja će ublažiti malo hladnoću da ne dođe do povrede kože zbog ledenog graška.

Obloga od kupusa

Kupus, tj listovi svežeg kupusa, su narodni lek koji je jako specifičan i delotvoran kada se radi o upali dojke. Pokazao se u praksi kao jako delotvoran za sprečavanje upale, za smanjenje kličine mleka (kod prepunjenosti bez obzira da li je do nje došlo za vreme dojenja ili pri prestanku dojenja) ali i kao dobar lek za lečenje blažih upala dojke.

[wp_ad_camp_1]

Za razliku od gore pomenutih toplih i hladnih obloga kupus zahteva i određenu pripremu. Idealno bi bilo da koristite domaći kupus iz svoje ili komšijske bašte ali poslužiće i kupovni.

Glavicu kupusa držite ili na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Jednako su delotvorne obe varijante. Nekome više prija da je list rashlađen mada će delovati i ako je sa sobne temperature.

Kada vam zatreba obloga:

  • Izvadite glavicu kupusa iz frižidera
  • Skinite gornje listove i bacite ih pa odvojite dva lista za obloge
  • Ostatak glavice vratite u frižider za kasnije
  • Operite listove pod mlazom vode,
  • Isecite sa oba lista središnji nerv (zadebljanje na sredini lista)
  • Poželjno je da preko lista blago pređete oklagijom kako bi pustio malo soka
  • Stavite obloge na bolno mesto na dojci ili na celu dojku (izbegavajte bradavicu i areolu)

Sa oblogama od kupusa ne bi trebalo preterivati jer ako se koriste predugo i prečesto znaju da smanje laktaciju. Da li je to zbog njihovih sokova ili same hladnoće, niko još nije ortkrio ali je praksa pokazala da ako ih koristite 3-4 puta na dan do 10 minuta onda nema većih promena količine mleka, a deluju na smirenje upale. Sve preko toga može da utiče na smanjenje mleka.

Kod zaustavljanja mleka potpuno je u redu da stavite obloge preko noći u brushalter i da tako prespavate.

[wp_ad_camp_1]

Obloge su pomoćno sredstvo koje služi za olakšanje određenog broja neprijatnosti za vreme dojenja. U pojedinim  situacijama uz obloge je potrebno koristiti i terapiju propisanu od strane doktora.

Za sva dodatna pitanja javite se putem FB stranice “Moja podrška dojenju” ili na mail dojenje321@gmail.com

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!