Kako povećati količinu mlijeka?

Na količinu mlijeka jednim dobrim dijelom možete direktno uticati. Kako? Jednostavno nije, jer kao i za sve ostalo potrebno je da se uloži određeni trud, ali jeste moguće. Kao i kod fizičkog vježbanja ne očekujte da će se sve srediti samo zato što pijete određene preparate ili jedete određenu hranu (dijeta). Ne ide to tako drage žene! Svi ste vrlo dobro upoznati sa tim kako funkcioniše vježbanje i na koji način gradi naše mišiće, a šta se dešava ako ne vježbate. Kako bi postigli to da se vaši mišići jačaju, rastu, da dobijete dobru definiciju mišića, a vremenom i masu, vi radite šta:

  • redovno vježbanje
  • pravilno vježbanje (da se postigne maksimum i izbjegnu povrede)
  • vodite računa o svojoj ishrani (ne govorim o dijetama niti o specijalnim preparatima jer svi znamo da je to balon koji brzo puca, već o kvalitetnoj ishrani, redovnoj, umjerenoj, raznovrsnoj…)
  • odmarate (jer periodi odmora su bitni za rad vaših mišića nakon vježbanja)
  • imate dobrog trenera koji zna da vas vodi kroz cijeli proces!!!

Šta se dešava ako ne vježbate redovno? Mišići slabe, gubite mišićnu masu i definiciju, slabite…. 

Prilično sličan je princip kada je dojenje u pitanju. Naravno moram naglasiti da u dojkama nemamo mišiće već mliječne žlijezde koje stvaraju mlijeko, ali suština je u slećem:

  • redovno dojenje (odnosno stimulacija tijela, a ako želite povećati količinu mlijeka onda to znači dojenje i dodatna izdajanja radi povećanja stimulacije)
  • pravilno dojenje (kako bi se dala odlična stimulacija tijelu i izbjegla oštećenja i bol)
  • vodite računa o svojoj ishrani (ne treba vam neka specijalna hrana, dovoljno je da bude redovna, raznovrsna i umjerena količinski)
  • odmarajte (jer odmor je jako bitan za sve pa i za laktaciju, tj stvaranje mlijeka)
  • imate dobru savjetnicu za dojenje, koja vas vodi kroz cijeli proces!!!

Ako ne dojite redovno, ako nema stimulacije, polako se gubi količina mlijeka, smanjuje… Kao i kod vježbanja, neko je skloniji tome da lakše formira mišiće i dobije definiciju i masu, tako je i kod dojenja nekome povećanje ide lakše, nekome teže. A svakako svi mi imamo neki svoj maksimum do kog možemo ići, uz dobru volju, želju, rad i trud.  A prije nego krenete u povećavanje, razmislite, da li realno imate potrebu za tim ili ne… Ili se posavjetujte sa svojom savjetnicom. 

 Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje
Centar za podršku dojenju – Moja podrška dojenju

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

[instagram-feed]
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja !!