10 Pravila izdajanja – izdajajte uspješno

Kojih su to 10 pravila koji će vam pomoći da izdajate uspješno? Donosim vam ih u nastavku teksta. Ukoliko imate neku ideju, predlog, ako želite podjeliti sa ostalim mamama svoj način… pišite u komentarima ispod teksta.

 • Koja je najbolja pumpica za mene?
 • Koliko dugo trebam izdajati?
 • Izdajam li dovoljno?

Postoji JAKO mnogo pitanja koja se pojavljuju kada izdajate za svoju bebu.

Istina je da postoji samo nekoliko jednostavnih pravila koja trebate razumjeti kada se radi o uspješnom izdajanju mlijeka.

10 Pravila izdajanja koja će vam pomoći da izdajate kao profesionalac

1. Pronađite najefikasniju izdajalicu za sebe

Postoje 3 osnovne vrste izdajalica: ručne izdajalice, dvostruke električne i bolničke izdajalice. Svaka vrsta ima svoje mjesto, svoju svrhu, zavisno o vašoj konkretnoj situaciji.

 • Za povremeno izdajanje: Koristite ručnu izdajalicu. Ona izdaja samo jednu po jednu dojku i zahtjeva kao što joj i ime kaže ručno izdajanje tj da rukom pritiskate mehanizam koji izvlači mlijeko.
  STRUČNI SAVJET: Ovakvu vrstu izdajalice je zgodno imati uza sebe za kraća putovanja ili kao rezervu u slučaju ako koristite veću jaču (elektronsku). Nikad se ne zna može li se desiti da se ona privremeno pokvari, a izdajanje ne trpi preskakanje termina.
 • Za redovito izdajanje: Koristite dvostruku električnu pumpicu koja pumpa obje dojke odjednom. 
 • Za isključivo izdajanje/izdajanje za bebe na intenzivnoj njezi: Razmislite o najmu bolničke pumpe, ukoliko tako nešto imate kao opciju u porodilištu. Ukoliko nemate tu opciju onda hajde da se nadamo da će električna zadovoljiti potrebe.

2. Shvatite da je izdajanje drugačije od dojenja

Izdajanje mlijeka drugačije je od dojenja, ponajviše zato što dojenje predstavlja metodu i hranjenja i povezivanja sa bebom. Vaša beba privijena uz vas otpušta kod vas hormone koji pomažu u otpuštanju i protoku vašeg mlijeka. Sa pumpicom nekate dodir bebinih usta na dojci, bebinog tijela uz vas…

To ne znači da izdajanje ne može biti efikasno! Važno je razumjeti da postoje određena ograničenja u izdajanju mlijeka, a imitiranjem emocionalnih aspekata dojenja pomažete sebi pri izdajanju mlijeka za vašu bebu – konkretno možda će gledanje fotografija vaše bebe ili držanje dekice koja miriše na bebu pomoći u proces izdajanja.

3. Pravite pauze i dodajte masiranje dojke

Dok dojite, postoje periodi kada vaša beba sisa snažnije – intenzivnije, a ponekad kada sisa laganije. Ima čak i trenutaka kada beba pravi male pauze kako bi pogledali u vas ili nakratko zadrijemala na dojci.

Dodavanje nekoliko pauzica u vrijeme izdajanja može pomoći u oponašanju iskustva dojenja i učiniti izdajanje efikasnijim.

Takođe dodavanje masaže dojke može biti izuzetno korisno. Masiranje dojki može pomoći da mlijeko poteče. Ako želite da vam mlijeko teče tijekom izdajanja, možete i nježno stisnuti dojku. Skidanje pumpice i ručno izdajanje mlijeka također može biti od pomoći i može biti dobar način da održite protok mlijeka kada se čini da mlijeko prestaje izlaziti.

4. Izdajanje ne bi trebalo boljeti!

Kao što dojenje ne bi trebalo boljeti, tako ni izdajanje ne bi trebalo boljeti!

I svakako ne bi trebalo oštetiti vaše bradavice.

Ako imate osjećaj da vam pumpica steže bradavice, možda će vam trebati veća veličina promjera lijevka u koji ulazi bradavica. Možda ćete također morati smanjiti snagu vakuuma na električnoj pumpici.

5. Imajte na umu da će količina koju izdajate varirati

Ne možete očekivati ​​da ćete izvući istu količinu mlijeka tokom svakog izdajanja. Baš kao i kod dojenja, količina koju ćete izdajati zavisit će o dobu dana, kako se osjećate i koliko ste nedavno izdojili.

Možda ćete imati nekoliko dana kada ćete izdajati malo manje ili nekoliko dana kada ćete izdajati malo više. Ove fluktuacije su normalne: jedina briga je ako se vaš ukupni učinak dramatično promijenio.

6. Iskoristite prednost ranog jutra

Vaše tijelo prirodno proizvodi više prolaktina usred noći i rano ujutro. To znači da ćete tada vjerovatno proizvoditi više mlijeka. Možete to iskoristiti i izdajati odmah ujutro.

7. Sprijateljite se sa svojom izdajalicom

Mnoge mame se frustriraju zbog izdajanja, što je i razumljivo. Počinju ozbiljno mrziti svoju izdajalicu i osjećaju se nesretno samo gledajući je ili razmišljajući o njoj. Problem je u tome što to može utjecati na vašu sposobnost uspješnog izdajanja. Podsjetite se da ste sjajna mama samim tim što ste tu i što se trudite i pokušavate izdajati!

8. Povežite svoj um i tijelo

Mlijeko se ispušta tokom izdajanja ili dojenja kada se opustite tj kada krene raditi refleks izlaska mlijeka. Ovaj refleks je dobrim dijelom podstakmut vašim emocijama. Što ste nervozniji, pod većim stresom, teže će se aktivirati i mlijeko će teže izlaziti.

Dakle, ako osjećate da ste pod stresom zbog izdajanja, izdajanje neće biti toliko efikasno. Neki trikovi koji vam mogu pomoći da prebrodite stres su:

 • duboko disanje,
 • meditacija,
 • vizualizacija i
 • distrakcija

STRUČNI SAVJET: kako bi vas manje opterećivala količina koju izdajate, navucite na bočicu bebinu čarapicu. Izdajajte i ne opterećujte se Koliko će izaći i ide li u kapima ili mlazićima… Opustite se i mislite na svoju bebu, a ne na količinu. Pomaže!

9. Podesite svoju izdajalicu

Ako pumpate i primijetite da iznenada proizvodite manje ili da vaša izdajalica ne radi ispravno, možda ćete trebati podešavanje izdajalice. Dijelove pumpe – kao što su cijevčice i ventili – potrebno je povremeno mijenjati kako bi vaša izdajalica ostala u najboljem radnom stanju. Ako vam se izdajanje ne čini tako efikasnim kao što je nekad bilo ili se pumpa čini tromo, obratite se proizvođaču svoje pumpe za savjete za rješavanje problema. Kod većine izdajalica se ovi djelovi mijenjaju nakon tri mjeseca intenzivnog korišćenja

10. Ne uspoređujte se sa drugim majkama

Samo zato što vaša prijateljica može izdojiti 120ml odjednom ne znači da ste manje sjajni ako napumpate samo 60ml. Količina koju mame mogu izdojiti ovisi o mnogim faktorima i može značajno varirati od majke do majke. Uopšteno, normalno je izdajanje između 60-150ml odjednom. Ako ste na donjem kraju spektra, to bi moglo samo značiti da morate izdajati češće od ostalih. Ako imate bilo kakvih pitanja o vašem izdajanju razmislite o tome da kontaktirate savjetnicu za dojenje.

Često postavljana pitanja o izdajanju

Kada početi sa izdajanjem mlijeka?

Ako ste odvojeni, nakon porođaja, od bebe zbog njenog zdravstvenog stanja, hospitalizacije ili zato što je prerano rođena, trebali biste odmah početi sa izdajanjima, odprilike 8-12 puta u 24 sata i to visokokvalitetnom pumpicom, kao što je npr. bolnička pumpa ili električnom izdajalicom.

Ako se radi o starijoj bebi od koje ste privremeno odvojeni, nekoliko dana, tada izdajajte minimalno u vrijeme kada bi beba sisala.

Kako kombinovati izdajanje i dojenje, u isto vrijeme?

Izdajanje na jednoj dojci dok beba sisa na drugoj zna biti jako dobra metoda koja u konačnici daje više izdojenog mlijeka. Fokusirajte se na to da je beba pravilno namještena na dojku, a izdajalica će raditi svoje podstaknuta hormonima koji se ispuštaju jer je beba na drugoj dojci.

Položaj ragbi lopte je pogodan za ovu priliku. Tada je beba okrenuta nogicama ispod vaše ruke ka vašim leđima a glavom u ptavcu druge dojke na kojoj je izdajalica. Vodite računa o bebi, ona je na prvom mjestu. Uz praksu, s vremenom će to postati lakše.

Kako čuvati izdojeno mlijeko?

Postoji mnogo opcija kada je u pitanju pohranjivanje majčinog mlijeka. Sve su opisane ovdje: Kako se čuva majčino (humano) mleko

Kako zagrijati majčino mlijeko?

Majčino mlijeko se ne smije grijati u mikrotalasnoj, niti na direktnoj vatri. Umjesto toga, možete staviti bočicu ili vrećicu izdojenog mlijeka pod toplu vodu ili je staviti u posudu sa ugrijanom vodom. Većini beba odgovara mlijeko sobne temperature, zato ne pretjerujte u grijanju.

Zapamtite… Podrška Je SVE.

Izdajanje ponekad može biti teško – a ako se susrećete s izazovom, niste jedini!

Može biti od velike pomoći povezati se s drugim mamama koje izdajaju, bilo online ili lično. Razmislite o pridruživanju grupi za podršku dojenju ili izdajanju mlijeka. I uvijek se sa pitanjima i nedoumicama obratite svojoj savjetnici za dojenje.

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!