Moja priča o dojenju – Nekada i pedijatri greše

pregled kod doktora
foto: usnews.com

Pozdrav… želim sa vama da podjelim svoju priču.

Ovako… kao majka troje djece mogu slobodno reći da sam iskusna dojilja. Prve dvije bebe sam dojila po 18 mj. Sada imam bebu 6, 5 mj. Naravno samo iskljičivo doji. Fala Bogu beba zdrava, na kilazi dobija mjesecno 1500 gr. Beba rodjena sa 3100.

U porodilištu sam odmah isti dan naglasila da ne želim i ne dozvoljavam da mi oni bebu hrane. Sestrica prvo šta je uradila napala me s riječima: “A zašto to?”. Lijepo joj objasnim da želim da beba unese u sebe najvažniji dio kolostrum u sebe i da bebu ne nose od mene ma koliko se ja napatila.

[wp_ad_camp_1]

Problemi nastupaju kada sam kući došla, ukućani su svaki plač bebe pripisivali glađu, mlijeko nekvalitetno, malo joj, itd itd. Naravno radeći po svome beba nastavlja dojiti. Da skratim. Odvedem bebu prije 18 dana na redovnu kontrolu sa 6 mj. Pregled bebe i kilaža ok. Beba inače teži 9600. Utrostrucila rodjenu kilazu.

Kada smo sve obavile za vakcinu, upitam pedijatricu za savjet. Kažem joj da moja mala nije 6 mj okusila ničega osim dojke (Šta je to isključivo dojenje?), da nisam davala ni vodu ni čaj, ništa da je samo dojila i da u zadnjih 15 dana pomalo joj uvodim raznoliku ishranu. U tom trenu dr. počinje da galami na mene kako nisam normalna da dijete nisam hranila niščim osim dojkom, kako je beba žedna.

Iskreno nasmijala sam joj se i na sve to rekla uz dužno poštovanje Vama očito treba edukacija o majčinom mlijeku. Nako ljutita sam izašla is ordinacije, podigla djeci karton jer želim promjeniti pedijatricu.

Ovo sam vam napisala da znate da slušate svoj instikt, nekada i pedijatri greše.

Izvinjavam se na dugom postu.

anonimni pratilac Moja podrška dojenju

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!