Niš, superradio.rs – Kada se potencijalno najlepši doživljaj pretvori u suprotno

Retke su mame koje su bez ikakve veze u porodilištima imale lepo ophođenje od strane medicinskog osoblja. U Srbiji je mnogo više onih koje imaju tretman kao da su uradile najgori zloči, a ne kao da su došle da se prepuste najlepše doživljaju u životu.

Foto: Fejsbuk - Mati.rs

Foto: Fejsbuk – Mati.rs

Poražavajuće je čuti „pokušala sam da se setim svog porođaja“, a još je gore kada se mame ne sećaju svog porođaja jer su lekari odlučili da ona mora na crski rez, a nije bilo neophodno.

Beogradski Centar za mame uradio je istraživanje sa mamama koliko su zadovoljne tretmanima koje su imale u porodilištu i došli su do nimalo ohrabrujućih podataka. A kako bi se ova praksa promenila, kako bi lekari i babice promenili ophođenje prema porodiljama, 1. marta je pokrenuta akcija „Sloboda rađanju“ i traje do sutra.

U Nišu je sinoć održana projekcija dokumenatnog film „Sloboda rađanju“ koji govori o pravima budućih mama, a između ostalog o mami koja je boreći se za svoja prava došla do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu zato što je svoju decu rodila u kućnim, a ne u bolničkim uslovima. I pobedila je.

Loša strana filma priča o babici iz Mađarske koja je pomogla da se na svet donese preko 3000 beba u kućnim uslovima.

Foto: Fejsbuk - Mati.rs

Foto: Fejsbuk – Mati.rs

Držite se zakona

Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima imate mogućnost da birate gde ćete se, na koji način i u kom položaju poroditi. Ali u Srbij retko gde mogu biti ispoštovani vaši zahtevi. Međutim, što je više zahteva i što je više pitanja upućeno lekarima i babicama, tvrde mame koje su prisustvovale projekciji i diskusiji nakon filma, oni će shvatiti da su mame informisane te će se više i potruditi, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga da ne bi došlo do sukoba sa mama koje se bore kao lavice.

„Možete se poroditi u opuštenoj kućnoj atmosferi, ali vam na porođaju ne može prisustvovati ni lekar ni babica jer je protivzakonito. Ali vam može pomoći dula – žena koja pruža fizičku pomoća, ali i psihičku prilikom porođaja, a ona je nemedicinsko osoblje“, bila je jasna Irena Paunović, mama iz Niša koja se pre nekoliko godina porodila kući uz pomoć dule.

Informišite se i ne dozvolite da vas uplaše

„Što bolje raspolažete informacijama koje su bitne za porođaj i period nakon, to je bolje za vas. Moj treći porođaj je bio potpuno drugačiji od prva dva jer sam bila dobro informisana i nisam dozvolila da manipulišu sa mnom“, objasnila je Milica Bugarin, jedna od predvodnica grupe „Nišlijke koje podržavaju dojenje“.

Foto: Fejsbuk - Mati.s

Foto: Fejsbuk – Mati.s

Ako ste upućeni u sva dešavanja koja vam predstoje mnogo je manja verovatnoća da ćete biti uplašeni pa ćete samim tim imati kontrolu nad svojim telom. Iako je žena „otvorena“ i skoro spremna za porođaj, lako se može „zatvoriti“ ukoliko ugleda neku osobu koja joj ne prija ili koja joj uliva strah i nepovrenje.

„Osim informisanja bitno je da budete izričite i uporne. Bilo da želite da vam objasne neki postupak koji vam nije jasna ili da želite da vam donesu bebu kako biste je podojile, mrate biti nepokolebljive“, bila je jasna Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje iz Info centra iz Brusa i predvodnica grupe „Moja podrška dojenju“.

Bez obzira na to da li odlučite da se porodite u porodilištu ili kući, mame koje su prisustvovale sinoćnoj diskusiji savetuju da se i fizički i psihički pripremite, a Milica bugain vam predlaže šta da čitate kako biste se informisale: Mišel Oden – „Preporod rađanja“, Ina Mej Gaskin – „Vodič za prirodni porođaj“ i grupu „Hoćemo da radjamo opuštene, srećne i poštovane“.

Marija Stojanović, www.superradio.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!