Pravilan položaj je polovina uspešnog dojenja – Niš, superradio.rs

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Jedna od najvećih zablu koja se vezuje za dojenje jeste da mame nemaju dovoljno mleka, ili uopšte, pa zato ili uopšte ne doje novorođenče ili mnogo brzo prestaju sa tim. Međutim, iskustva upornih i istrajnih mama prave drugačiju statistiku.

Naime, u preko 90 odsto slučajeva problem je nepravilan položaj bebe na dojku.

„Pravilan položaj za dojenje, na početku dojenja dok je beba baš mala, je ležeći. Dakle, mama stavi bebu na krevetu, prema sebi, stomak na stomak i beba bi trebalo da ne ‘cokće’ samo bradavicu već da se mama potrudi da beba obuhvati celu areolu, tako se pravi vakuum, beba onda izvlači mleko iz mame, a i stimulaciojm areole se podstiče proizvodnja mleka“, objasnila je Milica Bugarin, mama troje dece, predvodnica grupe „Nišlijke koje podržavaju dojenje“ i organizatorka skupova Moja podrška dojenju na javnom mestu u Nišu.

Bebin omiljeni položaj kad prohoda Foto: Super radio

Bebin omiljeni položaj kad prohoda
Foto: Super radio

Iako su naznake da će biti loše vreme danas sprečile mame da se u čairskom parku okupe u većem broju, 16. druženje je proteklo, kao i uvek, uz dobru energiju.

Mame koje su u prošlom mesecu učestvovale u globalnom podoju na javnom mestu dobile su sertifikate, govorile su o omiljenim pozama za dojenje – od prethodno pomenutog kad i mama i beba leže, onog najuobičajenog kad mama bebu drži

u krilu, preko takozvanog položaja „fudbalska lopta“ do stojećeg, kada beba prohoda i stojeći siše, ali su razmenile i mnoštvo saveta.

„Osim što beba ne može doći do mleka ako nije pravilno nameštena i ako samo ‘cokće’ od onog najuobičajenog kad mama bebu drži u krilu, preko takozvanog položaja „fudbalska lopta“ do stojećeg, kada beba prohoda i stojeći siše. bradavicu, to može kod mama da stvori bolne ranice na bradavicama, takozvane ragade“, upozorila je Milica i još jednom pozvala sve mlade mame, a pre svega trudnice, da se sa njima druže svake prve subote u mesecu i na Fejsbuk stranici slobodno pitaju sve što ih zanima i podele svoja iskustva.

Izvor: Superradio
Autor: Marija Stojanović septembar 6, 2014
www.superradio.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!