Prehlada, grip, virusi… i dojenje

Temperatura, bol u grlu, curenje nosa, glavobolja, bol u mišićima, mučnina, povraćanje, proliv… Sve su to simptomi koji se često javljaju i kod majki dojilja ALI oni nisu znak za uzbunu i prestanak dojenja.

Jako je malo bolesti zbog kojih treba obustaviti dojenje bilo privremeno ili stalno.

Da se za sada zadržimo oko simptoma gripa/prehlada/uopšte respiratornih infekcija… Šta se dešava u organizmu majke koja se ne osejća najbolje i koja osjeća da je nešto „hvata“?

[wp_ad_camp_1]

Onog trenutka kada majka počne da osjeća slabost u bilo kom vidu tada je i beba već pod uticajem istog virusa koji muči majku. Virus se nije pojavio tog trenutka već je duže vreme prisutan, a ono što majka osjeća je početak “invazije” koja je napada sve jače. U tim trenutcima najbolja stvar koju majka može da uradi je da nastavi da redovno doji svoje dijete. Preko svog mlijeka majka ne može da prenese bebi viruse ali joj prenosi ono što je mnogo važnije, a to su antitjela koja stvara njeno tijelo u borbi za ozdravljenje.

Ako prestanete da dojite dok ste pod udarom virusa ostavljate vašu bebu da se sama bori protiv njih bez imalo zaštite koju bi imala preko vašeg mlijeka.

Da li se smijem dojiti pod temperaturom? Ili drugo pitanje na koje često odgovaram: Sa kolikom temperaturom moram da prestanem da dojim?

Temperatura nije smetnja dojenju. Ne postoji nikakvo ograničenje da se smije ili ne smijme dojiti iznad određene visine, ali je preporučljivo da se temperatura koja je iznad 38.5 stepeni skida antipireticima kako bi se majka osjećala bolje. Najčešće se koriste preparati na bazi paracetamola ili ibuprofena. U slučajevima ako lijekovi ne uspjevaju da spuste temperaturu poželjno je da se majka javi doktoru radi pregleda. Dojenje se ni tada ne prekida. Doktoru je potrebno naglasiti da majka doji i da ne želi da prestaje. Na doktoru je da tada prilagodi terapiju tj da propiše lijekove za koje se zna da ih mogu dojilje uzimati.

Koje lijekove mogu da uzimam?

Bez konsultacije sa doktorom ne možete uzimati ništa od lijekova osim onih za temperaturu i to u preporučenoj dozi za odrasle osobe koju možete pročitati u uputstvu lijeka. Ako se simptomi ne smiruju i ne osjećate se bolje javite se doktoru.

Da li mogu da koristim neke od kućnih tretmana ili lijekova?

Ovo najčešće pomaže:

 • Odmarajte. Koliko je god moguće odmarajte uz dijete jer vam je odmor preko potreban kako bi tijelo imalo snage da se izbori sa virusima.
 • Pojačajte unos vitamina C bilo iz hrane bogate vitaminom C ili koristeći suplemente.
 • Ehinacea je poznata po dobrom uticaju kada su virusi u pitanju.
 • Bijeli luk, češnjak, u sirovom obliku, kuvan ili kao suplement.. mada je najbolje uzimati sirov.
 • Homeopatski lijekovi se obično smatraju sigurnim uz dojenje, pogotovo univerzalni koji se kupuju u apoteci. 
 • Propolis, ako niste alergični na pčelinje proizvode slobodno ga koristite, odlična je pomoć.
 • Za zapušen nos koristite fiziološki rastvor. Možete se inhalirati iznad vruće vode kojoj ste dodali par kapi esencijalnog ulja od eukaliptusa ili žalfije.
 • Čajevi: uglavnom se preporučuju: voćni čajevi, hibiskus, kamilica, anis, komorač, matičnjak, šipurak, kopriva, brusnica… izbegavati zeleni, mentu (nana), žalfiju (kadulja), peršun, uvin…

Za bolno grlo:

 • Spremite sebi jak crni čaj.
 • Topla limunada sa medom.
 • Ispirajte grlo čajem od žalfije (kadulje) ili kamilice. Kamilicu možete i da pijete ali žalfiju ne jer smanjuje laktaciju.

Za kašalj:

 • Umjesto fabrički spremanih sirupa preporučuje se upotreba čaja od korjena bijelog sljeza.

Čaj od korena bijelog sljeza:

Prikuvati i ohladiti 2dcl vode, u ohlađenu vodu sipajte jednu supenu kašiku korjena i poklopite. Neka odstoji 2 sata. Procjedite i u to dodajte sok od pola limuna i med prema svom ukusu (1 kašika najčešće). Ovaj čaj se pije hladan ali ne sve odjednom već u toku dana uzimajte po gutljaj dva uvjek kada se sjetite. Narednog dana spremite novu dozu. Odlično pomaže sazrijevanju kašlja i lakšem iskašljavanju, a ide uz dojenje tj ne smeta bebi preko mlijeka.

[wp_ad_camp_1]

Da li trebam da nosim masku na licu? Da li da boravim u zasebnoj prostoriji da ne zarazim bebu?

Ne. Kao što je već rečeno beba je bila u kontaktu sa istim virusom i prije pojave simptoma kod vas. Potpuno je nepotrebno sada se razdvajati. Slobodno boravite sa bebom u istoj prostoriji, ma u istom krevetu.

U SLUČAJU DA SE RADI O KORONA VIRUSU PREPORUKE MOŽETE VIDJETI OVDJE: Briga za bebe i majke sa COVID-19: Prevencija i kontrola virusa i dojenje

Kada “pokvarite stomak” ili se suočite sa stomačnim virusom i tada važe ista pravila, ne uzimajte lijekove na svoju ruku, odmarajte, unosite vodu malo po malo kako bi se zadržavala u tijelu i iskoristila, ishranu prilagodite ličnim potrebama, a beba neka je uz vas i neka sisa nesmetano. Ukoliko se simptomi pogoršavaju javite se doktoru radi pregleda i eventualnog uključenja terapije koja ide uz dojenje.

Urinarne infekcije…

Dešavaju se i nemojte zbog njih da odlažete uzimanje antibiotika ako vaš dr smatra da vam takva terapija treba. Većina antibiotika ide uz dojenje ali ih nikako ne uzimajte na svoju ruku. Uvjek je važno da se uradi urinokultura sa antibiogramom kako bi dobili ciljanu antibiotsku terapiju koja će najbrže i najkvalitetnije da riješi urinarni problem.

Ono što možete da uradite uz terapiju, ako je dobijete, je da koristite brusnicu kao pomoćno lijekovito sredstvo. Pomaže da se koristi plod u ishrani, sok, čaj…. Šta god vam najviše odgovara. Brusnica se pokazala kao jako korisna biljka koja ne smeta uz dojenje.

Kako pripremiti čaj od brusnice?

Čaj od brusnice

Priprema:
U 2 dl ključale vode potopiti jednu kašičicu najbolje svježih, a može i suvih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je još vruće. Uz čaj slobodno pojedite i plodove koje ste koristili za pripremu.

Nikada ne uzimajte antibiotike ili druge lijekove na svoju ruku.

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!