‘Tek s trećim djetetom shvatila sam važnost dojenja’ – Klokanica.hr

Članica našeg Tima za podršku dojenju za Zagreb o podgrupi Moja podrška dojenju i svom iskustvu:

 
'Tek s trećim djetetom shvatila sam važnost dojenja'
Tomislav Miletić/PIXSELL 

Mama Andrea Despotović

‘Tek s trećim djetetom shvatila sam važnost dojenja’

Andrea Despotović, mama 11-godišnje Laure, sedmogodišnje Lune i 14-mjesečnog Diana, kojeg još uvijek doji, za Klokanicu je ispričala zašto na dvjema grupama na Facebooku promovira dojenje i zdravu dohranu

Želja da pomogne svim mladim mamama koje imaju problema s dojenjem, kako ne bi ponavljale neke njezine ranije pogreške, bio je poticaj Zagrepčanki Andrei Despotović da osnuje Facebook grupu Moja podrška dojenju – Zagreb – mjesto gdje mlade mame mogu razgovarati o dojenju, zagovarati javno dojenje i općenito si pružati podršku u prvim danima majčinstva.

“Ja sam kiksala sa svojim dvjema kćerkama i jednostavno sam htjela pomoći mladim mamama da im se ne dogodi isto što i meni – da zbog okoline i često needuciranih pedijatara prestanu dojiti”, priča Andrea, mama 11-godišnje Laure, sedmogodišnje Lane, i 14-mjesečnog Diana.

Andrea je svoje djevojčice dojila tri-četiri mjeseca, i to po točno određenom rasporedu, a prestala je dojiti zbog savjeta drugih, iskusnijih majki koje su joj govorile kako njezino mlijeko sigurno djevojčicama više nije dovoljno jer su često gladne, a zapravo se radilo samo o skokovima u razvoju.

Važna je podrška okoline

“Nisam tada znala da ih zapravo samo trebam češće stavljati na prsa. Kod dojenja je stvar vrlo jednostavna – kolika je potražnja, tolika je ponuda. Mislila sam da su gladne pa smo odmah prešli na adaptirano mlijeko. Osim toga, imala sam i mastitis, ragade i to je sve rezultiralo prestankom dojenja”, objašnjava Andrea. Osim okoline, na prestanak dojenja, smatra ova 29-godišnjakinja, sigurno utječu i pedijatri koji često nisu dovoljno educirani i nisu potpora mladim mamama.

No, s najmlađim djetetom, sinom Dianom, Andrea je odlučila sve promijeniti.


Tomislav Miletić/PIXSELL
Dian je prvih šest mjeseci bio isključivo dojena beba, a mama Andrea dojila ga je isključivo na zahtjev

“Malo sam se više educirala i odlučila da ja to mogu. Shvatila sam da dijete ne doji samo zbog gladi, već i zbog bliskosti i utjehe. Treba razmišljati ‘ja ću dojiti, to je potpuno prirodno’ i treba razvijati pozitivan stav prema tome. Svaka majka, koja tako razmišlja, uspije. No, bitna je i podrška supruga, ali i cijele obitelji”, smatra Andrea. Njezin Dian je tako do šestog mjeseca života bio isključivo dojena beba i to na zahtjev, a to znači da nije pio niti vodu, niti čajeve. I nakon što je napunio šest mjeseci, Dianu je majčino mlijeko ostalo prva hrana uz dohranu.

Kvalitetna dohrana

S Laurom i Lanom, povjerila nam se Andrea, dohrana je išla klasičnim putem, a Dian se hrani malo kvalitetnije.

“Iako je već s četiri mjeseca počeo pokazivati znakove da ga zanima hrana, malo sam odugovlačila s dohranom. Dianu uvodim makrobiotičku prehranu, odnosno ne konzumira bijele namirnice – šećer, tjesteninu, rižu, konzervanse. Dohranu smo započeli sa žitaricama, konkretno smeđom rižom, koju je super prihvatio. Tek kasnije smo uveli voće, i to jabuke i banane”, ispričala je Andrea. 

Dodaje kako se Dianova prehrana temelji na zdravim žitaricama, poput kvinoje, amaranta ili prosa, za koje neke mame ni ne znaju da postoje, mahunarkama, voću i povrću te algama.


Tomislav Miletić/PIXSELL
Dianova prehrana temelji se na žitaricama, mahunarkama, voću, povrću te algama

Kako bi mladim mamama približila kvalitetniju prehranu, Andrea je pokrenula i Facebook grupu Zdrava prehrana beba i djece.

“Grupu sam otvorila za mame koje žele naučiti nešto više o zdravoj hrani, proširiti svoje znanje i dati koji savjet. Za sada nas je 200-tinjak, ali ne bih niti htjela da nas je previše. Ovako smo kao jedna obitelj, svi se znamo, a i ne pišemo samo o hrani, već i o drugim svakodnevnim situacijama s našom djecom”, smije se Andrea.

Promocija javnog dojenja

Svoju aktivnost oko zagovaranja dojenja Andrea nije ograničila na društvenu mrežu. Naime, Andrea se jednom mjesečno nalazi s još dvadesetak mama na nekom javnom mjestu, gdje onda sve skupa doje i tako promoviraju dojenje u javnosti kao jedan potpuno prirodan čin hranjenja.

“Želimo poručiti da javno dojenje nije tabu. To je nešto potpuno prirodno i mame se ne bi trebale zatvarati po WC-ima i drugim sanitarnim prostorijama kako bi nahranile svoje bebe. To uopće nije higijenski. Pa ni mi ne uzimamo sendvič i idemo ga jesti u WC”, kaže Andrea.

 
Članice Facebook grupe Moja podrška dojenju – Zagreb nalaze se jednom mjesečno i doje u javnosti

Ova aktivna mama angažirala se i oko promocije dojenja u svom naselju pa se tako povezala s patronažnim sestrama s kojima organizira susrete i dojenje u gradskoj knjižnici.

“Želim da se sve mlade mame osvijeste da mogu dojiti i da samo treba imati pozitivan stav i biti uporan”, zaključuje Andrea, čiju ćete kolumnu uskoro moći redovito čitati na Klokanici.

IZVOR

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!