TEREZA Mikoljić (40), iz Brusa, nezaposleni ekonomski tehničar i ponosna majka čak troje mališana, već pet godina vodi neumornu bitku za natalitet, promoviše majčinstvo i dojenje. Njen oficijalni sajt “Super beba” jedan je od najpopularnijih na internetu, a na društvenoj mreži “Fejsbuk” njena grupa “Moja podrška dojenju” ima više od 5.000 pratilaca iz bivše SFRJ.

Tereza je profesionalna savetnica za dojenje. Nedavno je završila i priručnik o dojenju koji čeka na neka bolja vremena za štampu. Inspiracija su joj sin Nikola (14), ćerke Tijana – Ksenija (11) i Natalija (7) i suprug Nenad.

– Ja sam na prvom mestu mama troje dece, koja pokušava da pomogne drugim mamama da lakše dođu do željene informacije na razne teme koje su nama, mamama, više ili manje važne – kaže Tereza Miljković, koja je postala i veb-dizajner. – Iz moje ljubavi prema deci i želji da i druge žene osete takvu radost, nastao je sajt “Super beba”. Htela sam da podelim sa drugim ženama i majkama interesantne tekstove o roditeljstvu.

Naša junakinja je još pre 15 godina, u svojoj prvoj trudnoći krenula da samoinicijativno uči o dojenju. Danas, posle mnogo iščitanih medicinskih knjiga u kojima je istraživala praktično sve u vezi sa ovom temom, od anatomije dojke do sadržaja majčinog mleka, veruje da je dojenje najzdraviji način hranjenja.

ZA RODITELjE I BUDUĆE RODITELjE TEREZIN sajt je “posvećen roditeljima i budućim roditeljima”, sadrži pregršt stručnih tekstova o trudnoći, odrastanju i vaspitavanju najmlađih. Tu su i informacije o neonatalnoj dijagnostici, pregledima trudnica, razvoju dece i lična iskustva majki koje su bile dojilje.

– U januaru 2007. počela sam da sarađujem sa organizacijom La Leche League International iz Nemačke, pa sam uz njihovu pomoć došla do potrebnog materijala o dojenju – priča Tereza. – Potom sam se povezala sa nesebičnim članicama udruženja “Roditelj”, a dve godine kasnije pokrenula fejsbuk-grupu za podršku dojenju. Svake godine učestvujem u obeležavanju Svetske nedelje dojenja u Srbiji.

O dojenju trudnice razmišljaju više tek kada se porode. Uglavnom se oslanjaju na savete okoline.

– A ti saveti su u 99 posto slučajeva zastareli, pogrešni ili obogaćeni mitovima i poluistinama – ističe naša sagovornica. – Bebe su po prirodi predodređene da sisaju, a hrana koju majka stvara je idealna i bolja od svake adaptirane formule. Dojenje je rudarski posao sa najlepšom platom na svetu – osmehom, zdravljem i ljubavlju deteta.

Autor: S. BABOVIĆ 

Objavljeno: 10. mart 2013. 07:35

(klik na sliku otvara tekst na web stranici Novosti)

večernje novosti tereza miljković