12.09.2016. – Aleksandra Kočoski

logo moja.podrska dojenjuDraga Tereza,

prvo da Vam se zahvalim što ste brzo reagovali na moju poruku. Vaši saveti su mi mnogo pomogli kako u porodilištu tako i kasnije, kod kuće.

Inače, ovo mi je druga beba. Prvu bebu sam dojila 22 meseca nakon prevazilaženja poteškoća u prvih mesec dana (pre svega, pritisak okoline i sticanje samopoudanja).

Sada, sa drugom bebom mleko je mnogo brže nadolazilo, a beba nije bila u početku samnom. Kasnije beba je veći deo dana provodila sa nama u sobi, osim noću od 5-10h, kada su ih sestre odnosile. Kada su nam donosili bebe, one su bile nahranjene i site pa nisu dovoljno sisale. Zbog svega toga, grudi su brzo postale napete. Sestre za laktaciju nisu bile od neke pomoći. Iako su dolazile dva puta dnevno, osim pregleda grudi i provere bradavica nisu bile previše zainteresovane da pomognu. Svaka je davala drugačiji savet, često kontradiktoran savetu prethodne sestre. Samo je jedna sestra rekla da praznimo grudi do olakšanja dok su druge insistirale na redovnom izmlazavanju, jedna je čak svima u sobi (nas pet) naredila da navijamo sat i da se svaka 3 sata izmlazavamo po 15 min svaku dojku.

[wp_ad_camp_1]

Kada sam trazila da me nauče da se uspesno ručno izmlazavam, sestra je rekla da nema vremena već da sama pokušavam pa ću naći način…

Kada su bebe počele da budu kod nas u sobi, nisam dozvoljavala dohranu kako bih dojila na šta sestra nije bila oduševljena pa me je pitala: da li vasa beba spava 3 sata posle podoja? Rekla sam ne, a ona je počela da vrti glavom. Svejedno sam bita uporna i tvrdoglava i nisam dozvolila dohranu, osim noću kada nisam imala izbora jer beba nije bila kod mene.

Sada kod kuće je mnogo bolje. Moram priznati da mi je patronažna sestra puno pomogla prvog dana po izlasku iz bolnice. Ona je jedina pogledala moje grudi, izmasirala ih, razbila čvoriće i ispraznila grudi dovoljno da više nisam imala nikakvih problema. Trazila da joj pokažem kako se masiram i izmlazavam. Pokazala sam joj jačinu pritiska pri masaži nakon čega je savetovala sporije pokrete ali malo jače. Hvala joj na tome. Više nemam napete i tvrde grudi.

Sikimo kad i koliko hoćemo, bez ograničenja. Ima dana kada je po ceo dan na siki jer “mu ništa nije po volji”. Ali, zato nemamo nikakvih problema, mama sa grudima, a on ima redovnu stolicu i lepo napreduje.

Hvala jos jednom… da nije bilo Vas verovatno bih u bolnici već imala problem ali sam se pridržavala saveta koje ste mi poslali.

Aleksandra Kočoski

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!