Carski rez i dojenje

carski rez

carski rez

Svaka trudnoća se može završiti carskim rezom. Nekad je carski rez planiran, a nekada se radi o hitnoj operaciji. Ono što prvo želim da naglasim, kao mnogo puta do sada, a to je da carsi rez nije opcija koja se bira već nužna OPERACIJA koja se radi isključivo onda kada za to postoje medicinski opravdani razlozi.

Proći kroz carski rez znači proći kroz oparativni zahvat a on naravno može da utiče, i utiče na to kako se majka oseća po pitanju sebe, bebe i dojenja.

Neplanirani (hitan) carski rez

Većina carskih rezova se radi neplanirano. Majka se pripremi psihički i fizički za normalan prirodan vaginalni porođaj, a na kraju iz nekog razloga završi na operacionom stolu. Ovakav rasplet situacije može jako da utiče na maminu psihu. Osećanje nemoći i neuspeha kao žena da rodi svoje dete može da bude jak.

[wp_ad_camp_1]

Njena osećanja prema bebi takođe mogu da budu nešto drugačija. Majka može da oseća „ljutnju“ jer je beba bila „prevelika“, jer se nije okrenula kako treba… Zašto je lekar odlučio da treba da ide na carski rez, zašto je njen suprug ne razume, zašto ne razume kako se oseća… Sve ovo ima jak uticaj na majku.

Planirani (zakazani) carski rez

Ukoliko se carski rez planira unapred zbog određenih zdravstvenih stanja onda je situacija, sa psihičke i emocionalne strane, nesto lakša. Majka je u stanju da se psihički pripremi na sve što je očekuje. Ima vremena da porazgovara sa lekarom o svim detaljima.

Između ostalog može da porazgovara i o rutini u porodilštu po pitanju smeštaja i donošenja bebe na dojenje, eventualno o mogućnosti da beba bude odmah posle operacije, ukoliko je sve u redu, zajedno sa mamom u sobi. Mogu da porazgovaraju o anesteziji i lekovima koji će biti korišćeni tako da ne utiču na dojenje i kako bi majka dojila odmah posle operacije.

[wp_ad_camp_1]

Dojenje i carski rez

  • Bebino sisanje utice na maminu matericu da se brze vrati u normalu i da na taj nacin brze i lakse zarasta
  • Dojenje moze da pomogne mami i bebi da se emocionalno zblize, sto je od velike koristi ukoliko su mama i beba bile duze razdvojene ili ukoliko je porodjaj bio traumaticno iskustvo za jedno od njih ili oboje
  • Dojenje pomaze mami da se oseca ispunjenom i zadovoljnom
  • Carski rez ne utiče na odlaganje nadolaska mleka. Mleko jednako nadolazi i ženama koje su porođene vaginalno i operisanim ženama, pod uslovom da je beba redovno sa majkom, da ima dovoljno podoja i da se izbjegava davanje nepotrebnih dodataka. 
  • Dojenje je poželjno odmah nakon buđenja iz anestezije, čim se majka oseća spremnom
  • Poželjno je da se koristi terapija koja neće ometati dojenje
  • Što beba bude imala više podoja brže će se uspostaviti dojenje i majka će se brže i lakše oporaviti.
  • Za vreme podoja majka može osećati jači bol u predelu materice zbog kontrakcija koje izaziva bebino sisanje

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!