Dojenje blizanaca – ni carski rez nije bio prepreka

bebe spavanje

Poštovanje, ja sam mama sina od 3god i 2 meseca (27.7.2014.) i blizanaca (ćerka i sin) od 14. meseci (27.7.2016.)… Samo da napomenem da je stariji sin sisao 9 meseci i sam se odbio od sike. Moje iskustvo sa blizancima je sledeće:

Pre svega htela bih da napomenem da su oni prevremeno rođene bebe (u 32 nedelji). Pošto je porođaj krenuo ranije i samim tim se zakonplikovalo završila sam na carskom rezu. Laktaciju sam uspostavila u narednih 24h al bebe nisu bile pored mene. Doktori i sestre su me ubeđivali da zaustavim mleko jer je stanje bebama bilo baš kritično. (naravno da ih nisam poslušala je sam bila svesna da svaka kap mog mleka može da im pomogne).

Čim sam puštena iz bolnice otisla sam na institut za Neonatologiju i do banke mleka i dogovorila se da doniram moje mleko dok su moje bebe na institutu.

Odrasila sam sve analize koje su bile potrebne za donaciju mleka. U banci mleka ljubazne sestre su mi objasnile sve o čuvanju mleka i kako pravilno da se sterilišem i izmuzavam…

[wp_ad_camp_1]

dojenjeIzmuzavala sam se na svaka tri sata navijala sam alarme… Imala sam cilj da sto duže održim mleko da moje bebe dobijaju moje mlekce… Svaki dan sam nosila između 1,5l i 2l u banku mleka.

Jovana je prvi put stavljena na dojku posle 45dana, bila je slaba (mrvica) ali vukla je siku jako… osećaj je bio neprocenjiv… Milan je prvi put bio na dojci 52dan (kada je stigao kući) naravno isti osećaj.

Njih dvoje sisaju isključivo na zahtev. Svako ima svoju siku i neće da sisaju ako im promenim siku. Jovana voli da sisa u tišini i da bude sama samnom i da ležimo, dok Milanu niko ne smeta on može da siki non stop i u bilo kom položaju. Ne vole da sisaju u isto vreme tako da dok jedno siki drugo se igra za zvečkicama… Mi jastuk za dojenje ne koristimo mada ga imamo.

Još uvek sike i ne planiraju da prestanu.

Svetlana Cikara
foto: twointhemud.com

Ovaj tekst je deo serijala o ličnim iskustvima žena koje su rodile blizance i manje ili više uspešno ih dojile.  Nadam se da će ovaj serijal pomoći da se bolje razume dojenje blizanaca.


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!