Edukacija i druženje u Širokom Brijegu: Dojenje je temelj za život

Druženje majki i onih koje će to tek postati održano je u Širokom Brijegu povodom Međunarodnog tjedna dojenja.

Sve majke, trudnice i zainteresirane za ovu temu mogle su čuti mnogo korisnih i provjerenih informacija od etabliranih stručnjakinja iz ovog područja.

Druženje je organizirano u svrhu podrške i promicanja dojenja. Uz prof. dr.Vajdanu Tomić govorila je sestra Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje, a posebna gošća bila je Tereza Kiš-Miljković, savjetnica za dojenje i dobro poznato ime među svim mladim mamama koje su pomoć potražile u njezinim online grupama podrške.

Dojenje i majčino mlijeko su nezamjenjiva mjera za pravilan rast i razvoj djeteta, svojevrsna i iznimno važna mjera prevencije, kako za njegov rani rast i razvoj tako i dugoročno, izjavila je za portal Jabuka.tv prof. dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar i pročelnica Katedre za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

  

Kako je dodala Vajdana Tomić, Međunarodni tjedan dojenja u prvom tjednu kolovoza u svijetu se obilježava već 27. godinu zaredom, a u BiH je obilježavanje ovog Tjedna tek u začecima.

Tema ili naslov ovogodišnjega Međunarodnog tjedna dojenja je “Dojenje – temelj za život“. Rekla bih, vrlo dubok naslov. Napravljena su brojna istraživanja koja nepobitno potvrđuju višestruke pozitivne učinke dojenja, u prvom redu za djecu, ali i za majke, rekla je prof. dr. Vajdana Tomić.

[wp_ad_camp_1]

Osim dobrobiti za djecu, dojenje umanjuje rizik od karcinoma dojki i jajnika kod žena, rekla je prof. dr. Vajdana Tomić

Kako je objasnila, djeca koja su hranjena majčinim mlijekom, isključivo dojenjem do šest mjeseci, a nakon toga uz primjerenu dohranu, imaju bolji psihomotorni razvoj i emocionalno su stabilnija.

Osim dobrobiti za djecu, i žene koje doje imaju manji rizik od karcinoma dojke ili karcinoma jajnika, objasnila je jedna od predavačica u Širokom Brijegu za portal Jabuka.tv.

  

Druženje je organizirao Dom zdravlja Široki Brijeg, a održano je u petak u večernjim satima u Hotelu “Park” u Širokom Brijegu.

Inače, Međunarodni tjedan dojenja održava se svake godine početkom osmog mjeseca. Diljem svijeta organiziraju se radionice i predavanja vezana za promociju dojenja kao najprirodnijeg i najboljeg načina prehrane novorođenčeta. Taj posve prirodan čin je zadnjih desetljeća ugrožen zbog agresivnog marketinga proizvođača adaptiranih mliječnih formula, pa sve više majki ima dojam kako “ne može” dojiti.

(www.jabuka.tv)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!