“Imas li mleka, možda zato plače? Možda je gladan?”

Dok sam bila u drugom stanju, sa ponosom sam pričala kako ću bebu dojiti barem godinu dana. Ni slutila nisam, da ću imati problema sa istim i završiti na ***** četiri puta dnevno. Evo kako se to zbilo.

U porodilištu je sve bilo sjajno, mleko je curelo do pupka, spavaćice mokre non stop, mislila sam biće to sjajno i jedva čekala da odemo kući i u malo intimnijoj atmosferi uronimo jedno drugom u zagrljaj. Međutim, nedelju dana nakon dolaska kući, beba je neutešno plakala, tražila je siku, slušala sam govor njenog tela, ali prosto kada je približim grudima povukla bi par puta i počela da se otima i plače, ma to nije bio plač to je bila ljutnja, negodovanje, maltene bes.

U jednom trenutku, sav uzvrpoljen, suprug me je pitao “Imas li mleka, možda zato plače? Možda je gladan?”.

Osetila sam se kao da mi je neko iz sve snage lupio šamar i ostavio me poniženu na kolenima. Iscedila sam “Možda…” kroz usne i čim je izašao iz sobe, počela da plačem. “Kakva sam ja to majka ako ne mogu da nahranim svoje čedo, pa ima dve nedelje tek, kako sada da mi nestane mleko, ja sam mislila da će se to dogoditi mnogo kasnije”, proletalo mi je kroz glavu, a zatim i reči mog oca “Pa da, brat i ti ste bili bolešljivi i sad ste puni alergija jer vas je majka dojila samo 3 meseca, mrzelo je više”, e tu sam pukla. I počela da ridam.

Suprug je usao u sobu i izgrdila sam ga, kako uopšte SME da mi kaže da nemam mleka, da me je uvredio, ponizio. On je samo rekao da sam ja luda i da je bitno da dete bude sito. “Probaj da mu daš malo dohrane, otići ću, kupiću, pa ako nije gladan da vidimo koji je drugi razlog što plače”, složila sam se. Nisam želela da budem uporna u tome da nije do mene. I mislila sam da činim najbolje za svoje dete. Doneo je dohranu, smutio i mali je popio 30ml i zaspao kao jagnje.

Čini mi se nikada tako mirno nije spavao. I spavao je dugo, čak 4 sata. Osetila sam se poraženo. “On je bio gladan”, “Ja sam beskorisna majka”, samo su neke od stvari koje su me proganjale tada….

I postepeno… moje dete je završilo sa dva meseca na dohrani. Non stop su ga mučili gasovi, eksplozivne stolice, bljuckao je non stop, čak u mlazevima… onda sam ja samo rekla DOSTA. Mleka nije bilo. Ponuda i potražnja su se skroz uništile. Sisao je samo noću, a nekad je i tada bilo potrebe za flašicom. Odlučila sam da to mora prestati.

Svaki put kada je on pojeo dohranu ja sam se izmazala ručno i po dva sata, jela ovsenih pahuljica u izobilju, mnogo jabuka i pila mnogo vode ali zaista mnogo vode. Izmuženo mleko sam mu dala da pije na flašicu, polako se stolica dovodila u red. Nije se vise toliko napinjao. Između ostalog imao je problem sa aknicama na licu. Pročitala sam da bi bebu trebalo ljubiti tamo gde ima problem i telo će kroz mleko stvoriti sastojke i antitela da se izbori sa problemom. Ne treba da vam kažem da mu je sad lice kao papir.

[wp_ad_camp_1]

A da li da spominjem da se za dohranu ne hvatamo više? Da, da, moja beba sisa i uživamo u tome. Nisu me sprečile ni ragade, ni upaljeni mlečni kanali jer sam ODLUČILA  da dam svom detetu ono najbolje što mu ovaj svet nudi. Jer je u prilici da to pije samo u ovom malenom delu života. Ima vremena za kljukanje veštačkim proizvodima ceo život.

Isto napreduje kao i sa adaptiranim mlekom. Za mesec dana je nabacio 1200g, voli da ručka i mnogo vuče i voli i da se mazi na siki, tako se na flašici ne mazi nikada.

I sad, kad smo pregrmeli to, kad spusiti ručice i dok sisa me pogleda onim svojim milim očima, tvrdim da nema stvari na svetu koja to može zameniti. Istina, ko mora na dohranu i kome je to jedini izbor zbog specifičnih situacija, šta da se radi, hvala Bogu na dohrani i ko je izmisli da deca budu sita. Ali ko ima izbor, neka proba. Ja sam maltene odustala i presla isključivo na dohranu. Pa sam uspela da regulisem ponudu i potražnju i sada uspešno dojim svog medu.

Podrska i za jedne i za druge mame, u stvari, nema jedne i druge. Sve smo mi samo mame koje žele najbolje svojoj deci. Ali zelim da poručim mamama koje su digle ruke od svega i nemaju nade, da nada ipak postoji. I ne slušajte nikoga, vaše mleko je sjajno, dizajnirano samo za vašu bebu od strane vašeg tela. I ne mislite da je “slabo”, “vodenasto”, setite se da je kolostrum kod nekih mama providan, a nesto najbolj što ljudski organizam celog života unese u sebe.

Anonimna

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!