“Kakva si to majka izgladnjuješ decu”

Poštovani

Ovim putem htela bih da pošaljem svoju priču o dojenju u nadi da ću pomoći ili bar ohrabriti sve mame koje su imale ili imaju problema sa istim.

Dojim blizance 6 meseci isključivo svojim mlekom, a moja priča je tekla ovako …

Porodila sam se prirodnim putem, porođaj je bio dosta težak šivenje grlića, ručno vađenje posteljice, anemija ali sam se držala prvih dana poprilično dobro. Decu su mi u porodilištu donosili od prvog dana na podoj i ja sam ih stavljala da sisaju iako iskreno nisam imala pojma šta se dešava ni da li oni vuku mleko ili ne. Sestre su im posle davale adaptirano mleko tih prvih 7 dana dok nisam izašlaiz bolnice, kada su bili gladni.

Ja sam insistirala da mi donose decu na podoj i donosile su ih na svaka 3 sata ali to izgleda nije bilo dovoljno po njima pa su zato dodavale dohranu. Nakon trećeg dana dojenja krenule su bradavice da me bole jako i mama mi je pogledala i rekla da su počele kraste od krvi na bradavicama da se stvaraju. Tad sam kupila lanolin kremu i mazala svaki put nakon podoja. Posle sam prešla na **** jeftiniju dosta koja me je bukvalno spasila. 2.5 meseca sam je mazala i pošto sam prvi mesec dojila blizance dnevno 36 puta krema mi je oporavljala bradavice između podoja smanjivaala bol toliko da može da se izdrži.

Bilo je taj mesec svega i suza i plakanja i straha da nemam dovoljno mleka i nagovaranja od strane najbližih tipa “Deca su ti gladna daj adaptirano, kakva si to majka izgladnjuješ decu. Žene ne mogu da doje jedno a ne ti dvoje” ali ja nisam posustajala.

Jednom mesečno u prva tri meseca se dešavalo stvarno na dan dva maks tri da u jednom obroku stvarno nema mleka ali nemojte da vas to obeshrabri samo držite dete na dojci neka vuče i na prazno i u roku od dan dva maksimalno pojačaće se količina mleka. Onda kad god dete zaplače govorili bi mi gladni su gladni su i eto tako gladna deca svaki mesec napredovala po kilogram i sve je bilo kako treba.

foto: www.mothermag.com

U porodilištu mi je mama jako pomogla jer su mi grudi bile začepljene i naučila me kako da otčepim mlečne kanale i oslobodim pritisak. To savetujem svima pogledajte na ju tjubu ima videa za masažu nije teško a spasiće vas.

Masirala sam grudi kada god osetim da se grudvica napravila razbila bi je i tako oslobodila kanal. Takođe dok su me bolele grudi u prvim mesecima nisam mogla da izdržim od bola da mi majica dodirne bradavice pa sam isekla rupe na majici od muža i tako šetala po kući sa stalno otvorenim grudima to mi je dosta pomoglo.

Nakon 2.5 meseca sve muke i bolovi su prestali. Sad dojimo i na 3 sata i dojenje traje 8 minuta. Prvo jedno pa drugo tako mi je najlakše. Uživamo svi i mnogo smo srećni što sve funkcioniše.

Zato glavu gore, nemojte da vas zaplaše da nemate mleka. I trojke mogu da se doje, sve je stvar vežbe i potražnje. A i bol će proći pravilnim stavljanjem bebe na dojku i ublažiti ga uvek možete lanolinom ili svojim mlekom. Osećaj je prelep i vredi svakog napora samo izdržite prvih mesec dva posle je sve pesma!

anonimno

 


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!