“Ma šta će vam te grudi, ne morate da dojite, samo ćete da se mučite i sebe i dete” – iskustvo napisala Kristina

Draga Tereza, pratim Vaš rad već nekoliko godina, tačnije od kada sam rodila prvog sina 2016-te godine. Tada sam Vam se i prvi put obratila za pomoć.

Tekst je možda malo duži, ali to je najkraće što sam mogla da napišem, da podelim neko svoje iskustvo, a Vi ga pročitajte kada budete imali vremena. Naime, još u porodilištu nisu bili jako zainteresovani da objasne, pokažu i budu strpljivi sa novopečenim majkama kako da doje svoje bebe.

Ne znam kako sam uspela, ali imala sam jako puno mleka, bukvalno je curilo non stop, kad beban nije sisao ja sam morala da izdajam jer su se jako brzo punile, da napomenem da sam krupnija, samim tim imam i veće grudi, plus ravne bradavice. Srećom našla sam dosta slika kod Vas, i uspela sam u bolnici da se izborim sa dojenjem, ali sreća je kratko trajala.

[wp_ad_camp_1]

Nakon 20tak dana bebac se jako bunio, nije hteo da doji, pa malo povuče onda plače, po ceo dan na dojci, po onda nervoza, stres, dođe jedan, drugi, treći dajte detetu mleka vidiš da nemaš, dete ti je gladno, on plače jer je gladan, a ja neiskusna, vidim dojke deluju prazno, slabo mleka ide, pa ajde poslušaću, dam ja njemu ad, bebac miran, zadovoljan, ja grdim sama sebe stvarno je bio gladan. Neko vreme je bilo dojenje plus ad, onda je sve više krenulo ad, a manje dojenja. Tada sam Vam se prvi put obratila za pomoć gde ste zaključili da je najverovatnije skok u razvoju bio, ako se dobro sećam, slali ste mi silne tekstove za relaktaciju, za izbacivanje ad i sl…

Nisam bila uspela, a nisam ni htela više da Vas zamaram jer verujem da ima jako puno žena koje Vam se obraćaju.

Nakon skoro tri ipo godine (2019) rodila sam drugog bebca. U bolnici opet ista situacija s tim što tada više nisu donosili dohranu na 3 sata kao ranije već su tražili da majke doje, a dohrana ako baš bude potrebna. To bi bilo u redu da su bile stvarno zainteresovane da pomognu. Srećom, iskustvom prvog deteta, drugo sam odmah stavljala na dojku i nisam imala nikakvih problema. Sa mnom u sobi je bila žena sa jako malim grudima koje su se odmah skamenile. Sećam se beba plače, gladna, sestra nezainteresovana uđe u sobu viče stavite je da doji, nećete dobiti mleko dok je ne stavite. Jadna majka istraumirana stavlja ono dete, nit se ona snalazi nit beba hoće da vuče i naravno na kraju donesu ad.

U sledecoj smeni, došla jedna kao malo više zainteresovana, pokušala da joj stavi dete da doji, par puta, beba odbija, i na kraju njen komenatae – Ma nema ništa od ovih grudi donesite ad.

Stvarno je bilo žalosno gledati to, i sramota za jednu bolnicu, za porodilište, koje se kao bori i podržava dojenje, a niko zainteresovan da isto pomogne. Sledeća mama koja je bila, jelte član porodice joj je ugledi lekar u istoj, na prvoj viziti je odmah tražila nekakvu injekciju da joj ne dođe mleko jer sa prvim detetom se borila protiv mastitisa i ne želi to opet da prolazi. Naglašavam da joj član porodice lekar u istoj bolnici, jer naravno svi su bili prijatni i mazni prema njoj, dobila sve što je htela.

[wp_ad_camp_1]

Zaboravih još da kažem kako su pojedine sestre bile zaboga oduševljenje majkama koje doje, među njima i ja, prolazile su sa komentarima pa bravo vi dojite, samo nastavite (mislim se niko mi od vas sigurno nije pomogao), dok ženama, kao što je bio slučaj sa ženom do mene u sobi, bili su strašni komentari – ma šta će vam te grudi, ne morate da dojite, samo ćete da se mučite i sebe i dete, nemate bradavice za dojenje i td. Sramota.

Na zalost, tako funkcionise nas sistem, šteta, sramota, žalosno za majke.

O hrani u porodilištu neću ni da pričam, ne vredi komentara. Higijena nije bila baš na zavidnom nivou, ali opet, podnošljivo. Ja i danas dojim, i evo dojim dok Vam pišem ovo.

U trudnoći sam pretraživala i iščitala sve Vaše moguće tekstove samo da ne kiksnem ko sa prvim detetom, jer je neopisivo dojiti. Samo sam nastavila, rešila sam da ne slušam nikoga i ništa i da samo dojim, tako predlažem i ostalim mamama.

Dojim već 9 meseci. Bebac je super, do punih 6 isključivo dojen. Imala sam potrebu da Vam napišem svoje iskustvo, ono što sam prošla, i videla. Puno pozdrava Vama, i nastavite da se bavite ovim, majkama je to potrebno, pogotovo novopečenim mamama.

Živa bila Tereza, veliki pozdrav.

Kristina


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!