Malo drugačije od uobičajnog – porođaj i početak dojenja kakav nam malo češće treba

Ovo je moje iskustvo u porodilistu sa Baby Frendly programom. Živim u inostranstvu nepune tri godine. Zbog nepoznavanja jezika, na početku trudnoće odlučila sam se za ginekologa koji govori moj maternji jezik. On mi je objasnio da pred kraj trudnoće treba da se odlučim u kojoj bolnici u gradu želim da se porodim. Naravno, odlučila sam se za najbližu mome domu, a samim tim to je i bila jedna od boljih bilnica.

Da skratim.. prenjela sam 4 dana.. stigli su i trudovi.. primljena sam oko 23:00h u bolnicu. Suprug i ja smo dobili zasebnu sobu. U toj sobi je sve bilo spremno za moj porod. Imala sam svoje kupatilo a suprug svoj ležaj. Jedna babica je bila cijelo vrijeme samnom. U 00:00h babica mi je spremila kadu punu vode sa eteričnim uljima, muzikom i prigušenim svjetlima. Da se opustim.

 

malo drugacija prica dojenjeU 03:00h sam primila epidural, u 05:00h je počeo porod. Doktor je stigao na vrijeme i moja beba je u 06:02 h rođena. Onog momenta kad je došla na svjet doktor ju je stavio meni na prsa. Nakon par minuta babica je uzela bebu da je izvaže, izmjeri i pregleda. To je trajalo mozda 5 min i vraćena je ponovo meni na prsa. Tu će se zadržati još 2 sata kada dolazi nova babica da mene okupa znači ne bebu nego mene. I onako krvavu bebu stavlja na mene i to u dekolte od spavaćice i odvodi me u moju sobu. U sobu mi dolazi specijalistikinja za dojenje i samnom prelazi sva pitanja u vezi dojenja. Pritom mi ostavlja kremu za bradavice i i brošure vezane za dojenje. Ostavlja mi i jedan papir na kojem treba da bilježim kada je beba sisala i broj mokrih pelena.

Prvog dana moja je beba bila samo 2x na siki jer je ostalo prespavala. Drugi dan je bila 3x na siki a već treći počinje da se budi već na 4-5 sati da bi se to posle u prvih 20 tak dana svelo na svaka dva sata. Specijalistkinja za dojenje me je obilazila 3-4 x na dan. Rekla mi je da je normalno da u prvih par dana nema mlijeka da dolazi samo Kolostrum, da je normalno da u prvim danima beba ne ručka često. Nisu joj davali adaptirano jer je beba bila uz mene svo vrijeme.

[wp_ad_camp_1]

Nikome nije palo na pamet kad beba prespava cijeli dan i kad ja nemam mlijeka da joj daju AD. Kažu mi polako, mlijeko će doći.. beba je sa mamom mora da osjeti mamu. Ne stavljaju je u krevetac do kreveta nego na prsa. Mora da savlada instikt dojenja. Desilo mi se i to da sam dobila po nosu.. imala sam posjetu u vrijeme kada je djevojka koja fotografiše bebe (koja je inače uposlenik bolnice) došla da odradi par fotki, a ja onako naivino kažem tu sam ja ispred vrata samo da kažem da sačekaju koji min dok završimo, na to me je babica pogledala i rekla: Nigdje ti ne ideš, beba mora da je uz tebe svaki sekund. I tako je i bilo. Ja i moja bebica smo zajedno bile cijelo vrijeme u bolnici, nisu je ni kupali.. ležala mi na prsima.. mazila se.. učila da siki.. i danas kad imamo pet mjeseci i dalje dojimo..

Hvala divnim babicama na podršci, hvala Terezi na naknadnim konsultacijama..

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!