Muke zvane previše mleka

Drage trudnice i majke, juče sam dobila među raznim svakodnevnim pitanjima i jedno koje sumira par najčešćih pogrešnih saveta koje majke dobiju nakon porođaja a koji su doveli do toga da je ova majka u mukama zbog njih. Zbog loših saveta uskraćeno joj je uživanje u svojoj bebi, u bebinom hranjenju, šetnjama, rastu i razvoju… Deo pod navodnicima su moji komentari:

Poštovana, upravo sam saznala za Vašu stranicu i obratila bih Vam se za pomoć i savjet. Rodila sam bebu prije 26 dana. Odmah po rođenju djevojčicu su mi donosili na podoj i kako je prvo dijete nisam imala iskustva da mogu prepoznati da li sisa ili ne. Ona je lijepo obuhvatala bradavicu i areolu ali očigledno nije vukla jer sam ja već drugi dan primijetila da nastaje problem sa grudima, postale su velike i bolne.

Dete je vuklo kako treba, a prepunjenost dojki do kojih je došlo je posledica normalnog nadolaska mleka nakon porođaja. Mleko se obično javlja između 2. i 7. dana nakon porođaja.

Odmah sam počela sa masažama koliko sam ja to umjela uraditi i izmuzavanjem na pumpicu. Pumpica je jedva izvlacila iz lijeve, a iz desne ništa i kako smo ostale u bolnici duže zbog bebine žutice ja sam i dalje pokušavala da ih izmuzem i tako dobila ragade.

Gde je bila beba u to vreme, da li je stavljana često da sisa, da li je neko majci pomogao da se izbori sa naletom mleka? Da je dete stavljano dovoljno često na dojku a to znači 8-12 ili više puta u 24 sata izvlačilo bi redovno mleko, dojke bi bile manje prepunjene, beba bi počela češće da kaki jer unosi redovno majčino mleko koje je u tim danima puno laksativnih svojstava, a treba znati da se preko stolice izbacuje višak bilirubina pa se fiziološka žutica drži pod kontrolom.

Pumpica je samo veštački pokušaj da se dojke prazne i ne ide to tako lako kako mnogi žele da predstave. Mali je brj žena kojima izdajanje ide lako a i nema potrebe za njim AKO ponavljam dete sisa često.

Ragade se dobijaju ili od lošeg položaja deteta na dojci ili nepravilnim korišćenjem pumpice. I jedno i drugo je bilo moguće u tom trenutku.

Borila sam se tih dana da ne dođe do upale ali sam ipak šesti dan dobila mastitis na desnoj dojci. Tog dana smo i izašle iz bolnice i već u toku noći ja sam dobila temperaturu skoro 40.

Nemam informaciju koliko je često majka izdajala ali sobzirom na nastavak problema izgleda da je od samog početka izdajanje bilo potpuno nepotrebno forsirano da se dojke prazne što više što je kao rezultat imalo sve veće stvaranje mleka i na kraju upalu dojke zbog prepunjenosti.

Srećom je doktor odmah reagovao i uključio mi longacef da primam sedam dana, čak sam dobila i dvije injekcije protiv zgrušavanja mlijeka.

Zašto antibiotike? Oni nemaju uticaj na smanjenje stvaranja mleka koje je napravilo problem. Ova majka je samo trebala da pravilno zaustavi preterano stvaranje mleka nepotrebno izazvano preteranim izdajanjem nakon podoja. Umesto adekvatnih saveta kako da smanji prepunjenost ona dobija antibiotike, u ovom momentu nepotrebne…

“Inekcije protiv zgrušavanja mleka”… najverovatnije se radi o veštačkom hormonu oksitocinu koji olakšava izlazak mleka iz dojki… Mleko ne može da se zgruša u dojkama ali mogu dojke da se prepune pa da zbog otečenosti tkiva mleko ne može da izađe van.

Tokom prvih sedam dana nekoliko puta dnevno su me masirale medicinske sestre, ja sam se masirala uoči svakog podoja i izmuzavala nakon svakog.

Masaže u ovom slučaju, pogotovo ako su standardno loše, agresivne prema tkivu dojke, a majke ih najčešće opisuju kao mučenje od kog oči ispadaju… je ŠTETNO za dojke. Oštećuje se ktivo dojke, oštećuju se kanalići i mlečne žlezde koje zbog toga kasnije stvaraju manje mleka a kanalići postaju podložni stvaranju zastoja mleka.

Izdajanjem NAKON podoja stvar se sve više komplikovala jer je svakim izdajanjem nakon podoja telo dobijalo pogrešne signale da poveća stvaranje mleka, signale koji telu znače „dete sisa sve više, povećavaj stvaranje mleka“.

[wp_ad_camp_1]

Bebu sam stavljala redovno na obje dojke i kako su dani prolazili ona je jačala i baš počela lijepo da vuče. Nakon druge nedelje od upale doktor mi je rekao da prestanem sa masažama tako da sad je samo dojim i izmuzavam se posle podoja ali ručno jer od pumpice imam traumu. A i ragade na desnoj nisu jos zarasle i strah me i da pokušam.

Dobro je što dete redovno sisa ali se i dalje pominju ragade koje znače ili loš položaj deteta na dojci ili neadekvatnu upotrebu pumpice koja i dalje oštećuje bradavice.

Ja sam se izvještila i dok se izmuzavam mlijeko prska u mlazevima. E sad moj je problem sto imam nenormalno mnogo mlijeka, pijem samo malo vode i ništa više od porođaja jer me je strah da još više ne nadolazi.

Dokaz da unos tečnosti nema veze sa dojenjem tj sa količinom mleka. Žene često smatraju ispravnim daunose što više vode, soka, čajeva, mleka… kako bi povećali količinu mleka što je očigledno nepotrebno. Da unos tečnosti utiče na stvaranje mleka ova majka ga zbog uskraćivanja tečnosti svom telu ne bi ni imala ali ona ga ima i previše jer sisanjem i izdajanjem stimuliše stvaranje ogromne količine mleka.

Beba kad završi podoj koji je obično na 3-4 sata izmuzem skoro do kraja ali ono nadođe nenormalnom brzinom. Desna dojka me boli i dalje i nikako da omekša potpuno. Imam puno grudvica i tih zadebljanja kroz nju ali to imam i uvoj drugoj koja nije imala upalu.

Beba zbog prevelike količine mleka nema potrebu da sisa češće jer se nasisa i više nego što joj treba pošto su dojke prepune i mleko samo ide u stomak pod uticajem oksitocina koji ga izbacuje čim se dete stavi na dojku. Grudvice, zadebljanja… to su amo mlečne žlezde koje su prepunjene.

Dojenje je i dalje bolno i više ne znam šta da radim i kako da olakšam sebi. Takođe me je strah da se mastitis ne pojavi opet i stalno sam u grču a ne želim da svojoj djevojčici uskratim nešto najbolje što joj mogu pružiti. Bradavice mazem ad kapima, koristila sam purelan skoro 20ak dana ali nisam primijetila boljitak pa sam prešla na kapi i čini mi se da mi prijaju.

Da bi se stanje smirilo i laktacija svela na količinu koja je detetu potrebna saveti su ovde:

Nosim čvrsti brushalter, bez žica, udoban ali čvrst jer su mi rekli da ne puštam grudi da mlijeko još više ne bi nadolazilo.

Stezanje dojki može samo da pravi probleme sa zastojima mleka u dojkama. Dojke moraju da budu u mekanom pamučnom brushalteru koji ne stiska i ne žulja kako bi mleko lagano izlazilo iz njih kada dođe do momenta da je potrebno da izađe.

Potrudila sam se da napišem što više detalja da bi znali kakva je situacija i ako možete da mi ponognete bila bih Vam zahvalna. Bebu inače hranim po deset minuta na obje dojke svaki podoj, mada puno bljucka i halapljiva je pa nekad ako ne traži dam joj samo jednu. I to uvijek bude upaljena jer me je strah da je zapustim i da preskačem podoj jer i ovako ne može da se oslobodi i olakša dovoljno.

Merenje minutaže za podoje je jako loša opcija jer da bi dete sisalo kako treba ono mora da bude vođa koliko će i kada će sisati. Kod ove majke zbog jake prepunjenosti dojki odnosno zbog hiperlaktacije dete može da se nasisa jako brzo a pomenuto bljuckanje i halapljivost su u stvari posledice previše mleka pa se dete pod jakim pritiskom mleka koje pršti iz dojke naguta previše vazduha, zagrcava se i bljucka… Strahom da će jača dojka da se prepuni pa češćim davanjem nje ulazi se u drugi problem a to je sve veće jačanje te dojke koja će postati dominantnija pa će početi da preuzima primat za hranjenje, dok će druga početi da se smiruje.

Takođe bih Vas zamolila ako možete anonimno da postavite post gdje možda žene koje su prošle kroz slično iskistvo mogu da napišu kako su one riješile problem. Hvala Vam puno unaprijed.

Eto objavljeno je da se može pročitati i komentarisati, a ova majka je naravno dobila savet koji će joj pomoći i sa kojom ću biti u kontaktu dok se stanje stabilizuje a i kasnije ako bude bilo potrebe.  🙂

Kako se zaustavlja preterano stvaranje mleka, ovde su praktični saveti: Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!