‘Moja podrška dojenju’ od Splita do Crne Gore

Slobodna Dalmacija: 01.06.2013. godine

“Moja podrška dojenju” naziv je akcije u koju će biti uključeno najmanje tisuću majki iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, ove subote 1. lipnja u više gradova regije, a sve kako bi se propagiralo dojenje.

– Ideja je krenula na Facebooku, a vrlo brzo smo s grupom “Moja podrška dojenju” stigle do čak šest tisuća članova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali i drugih područja. Tema ovih okupljanja i druženja jest podrška dojenju na javnom mjestu – kaže Tereza Kiš Miljković, organizatorica akcije.

Članice grupe tvrde kako je cilj akcije promocija dojenja kao prirodnog čina, a majke se pritom ne trebaju stidjeti dojenja na svakom mjestu.

– Dojenje je jedina hrana i piće koje je potrebno svakoj bebi i treba joj do šestog mjeseca dopustiti da sisa, od šestog mjeseca do godinu dana majčino mlijeko je osnovna hrana, dok je sve drugo dopuna obroka. Dojenje je prirodno i potrebno – govore članice akcije, no unatoč svemu tvrde kako je i dalje vrlo mali broj majki koje doje. Mnogi će se prepoznati u ovome jer smatraju kako nitko nema pravo majci govoriti hoće li dojiti ili ne, primjerice kad ne postoje mnogi zdravstveni razlozi, a žene nemaju ni prave radne uvjete. Takav stav podržavaju i u ovoj grupi.

– Apsolutno ih podržavamo jer svatko ima pravo na svoje mišljenje. Za njihove bebe napravljeno je adaptirano mlijeko, ali problem je što velika većina može dojiti – kaže Tereza Kiš Miljković.

Iako za neke potpuno nebitna informacija, i ova će tema, kao i sve druge, izazvati brojne polemike.

o. koharević

izvor

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!