Tereza Kiš: Naš moto je “Osnažiti porodicu, omogućiti dojenje”

O zdravlju govoriti nepresušna je tema, posebno kada se brinemo o zdravlju najmladjih. Tim povodom gošća Radio suncobrana bila je Tereza Kiš NVO “Moja podrška dojenju“ što je jedna vrlo bitna stavka u lancu zdravlja, kako za dijete tako i za majku.

NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj“ koja je nosilac projekta “Školica dojenja – Tivat“ dobila je 15,665.00 eura nakon sprovedenog konkursa u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovode Opština Tivat i UNDP.

Tereza Kiš je najavila ciklus radionica za trudnice i majke, u cilju promocije dojenja kao osnove za cjeloživotno zdravlje.

[wp_ad_camp_1]

„Trudićemo se maksimalno da svim trudnicama i majkama iz Tivta da se prirpeme za dojenje, da jednostavno dočekaju taj momenat hranjenja svog djeteta što spremnije i naravno da istraju u tome. Dom zdravlja nam je dao podršku kompletna školica će se odvijati u njihovom prostoru i u saradnji sa njihovim doktorima“.
Kako se „Moja podrška dojenju“ bavi djetetom i majkom, tako je nastala saradnja sa NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj“ koja je prethodne tri godine sprovodila radionice za roditelje „Školica roditeljstva“ gdje im je u nekoliko ciklusa pružana podrška od strane stručnjaka iz psihoterapije kako da što lakše „pregrme“ roditeljske situacije. Cilj je osnaživanje porodica.

[wp_ad_camp_1]

„Plan je da projekat traje 10 mjeseci, a u svakom mjesecu po jedan ciklus radionica za odredjenu grupu, znači četiri radionice mjesečno. Grupe će se mijenjati svakog mjeseca, ali eto ko želi može da ponovi nije problem. Na toj prvoj radionici pričaćemo o značaju dojenja, opštim stvarima kad je dojenje u pitanju i tim opštim smjernicama, praktični dio i slično. Takodje na toj prvoj radionici biće i ginekologica prisutna koja će objasniti kako dojenje funkcioniše u porodilištu“-istakla je Kiš.

Veliki značaj pridaje se podršci porodice.

„U toku Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava u avgustu tema je „Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje“. Naše radionice nisu otvorena samo za trudnice nego i za njihove partnere, buduće bake, sestre, prijateljice i sve one koje žele da se upoznaju i budu onaj prvi oslonac kada majka izadje iz porodilišta. Često se dešava da majka pravi početničke greške baš pod uticajem sredine koja nije kompetentna da daje savjete i ne zna kako da podrži majku. Takodje nam je bitno da osnažimo majke nakon porodjaja, pa ćemo imati i Telefon podrške koji će biti aktivan svakog dana od 11-17h svi mogu da zovu, da pitaju o konkretnom problemu, dobiće u tom trenutku odgovor a ja ću se potruditi da im dam što bolji i kompletniji odgovor“- kazala je Kiš.

Ona je ocijenila kao napredak to što se sve više javljaju tate koje pitaju za odredjene situacije i probleme sa kojima se susreću njihove nježnije polovine.

Školica je aktivna i na društvenim mrežama, pa je svi zainteresovani mogu naći pod nazivom „Moja podrška dojenju Tereza Kiš“, a broj Telefona podrške je 068/502-972.

Audio snimak intervjua možete preslušati ovde: Gostovanje, radio Tivat
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!