Radionica o dojenju u Tivtu: „Ne ograničavajte bebe prvih 6 mjeseci“

Povodom Nacionalne nedelje dojenja, u Dom zdravlja Tivat, savjetovalištu za trudnice, danas je organizovana radionica pod nazivom „Dojenje“ . Predavanje je bilo otvorenog tipa uz prisustvo deset budućih majki.

Imale su priliku saznati zašto je dobro dojiti, kako se pripremiti za dojenje, koji su to najčešći problemi za vrijeme dojenja i kako se sprečavaju i prevazilaze ako do njih dođe. Ginekološkinja u tivatskom Domu zdravlja dr Julija Samardžić je govorila o anatomiji dojke, kvalitetu mlijeka, predsrasudama, faktorima koji utiču na dojenje i rizicima:

Bitna je edukacija dojenja u toku trudnoće i prvi podoj što je moguće ranije. Tu su prednosti i za majku i za dijete ali korist i za društvo”, upozorila je doktorica Samardžić.

Trend dojenja u Crnoj Gori opada ustvrdila je pedijetrica dr Danica Stevović i navela podatke UNICEF-a prema kojima više od 90 posto majki ima pozitivan stav o dojenju  ali u prvih 6 mjeseci doji manje od 20 posto. :

Ono što sam ja stekla utisak a i ovako privatno, jer sam majka dvoje djece, majke imaju jako malu podršku. I poslije porođaja, kada bi trebale da imaju najveću podršku vezanu za mlijeko, da im se objasne ti neki detalji poput onoga zašto ima malo mlijeka te da je to sasvim normalna stvar. Tu imamo jedan propust i one su prepuštene same sebi”, pojasnila je dr Stevović.

Tereza Kiš-Miljković je pojasnila zašto je važno da beba bude pravilno postavljena prilikom dojenja,prvih mjeseci doji kad hoće i koliko hoće, a to se zove dojenje na zahtjev i jako je bitno i za majku i za bebu:

To podrazumijeva da vaše dijete u prvih 6 mjeseci sisa uvijek kada želi i koliko želi. Nije dobro da se bebe uobročavaju, d aim se prave razmaci, da im se ne dozvoljava da sisaju nego samo na tri sata, da im se ne mjeri vrijeme sisanja od samo 15 minuta. Potrebno je bukvalno da ih pustite da sisaju kad god žele i koliko god žele. I one će onda same da stimulišu vaše tijelo i da paze na količinu mlijeka”.

Nacionalna nedjelja dojenja, se obilježava u toku 40. kalendarske nedjelje.

Izvor: radiotivat.com

[wp_ad_camp_1]

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!