Moje mleko je nestalo, izdajanje nije uspelo

Postovana Tereza

Moje iskustvo sa dojenjem se nije završilo uspješno, nažalost. Bebice su bile u inkubatoru nakon rođenja, te sam pokušavala izdajati na izdajalicu ali nisam uspijevala ili jesam ali bi izdojila jako malu količinu mlijeka. U međuvremenu sam dobila mastitis, bradavice su krvarile, danima mi je dolazila patronažna sestra u cilju pomoći, na način da mi je masirala grudi. Pokušavala sam sedmicama ali nije uspjelo. Grudi su na kraju, bukvalno ispuhale i mlijeko je nestalo. Bebice se hrane AD mlijekom. Ukoliko Vama i drugim majkama mogu pomoći sa bilo kakvim informacijama stojim Vam na raspolaganju.

Sa izdajanjem sam počela odmah nakon izlaska iz bolnice, dakle treći dan poslije poroda. Porodila sam se u 32 sedmici na carski rez. Izdajala sam putem **** ručne izdajalice, svaka tri do četiri sata. Grudi su bile jako velike i tvrde a mlijeko je samo curilo nosila sam tufere. Stavlja sam obloge od kupusa, prije izdajanja stavljala tople obloge, masirala, koristila sam Synotocin sprej, međutim količina izdojenog mlijeka je bila mala ali sam i tu količinu nosila u bolnicu, da bebice barem malo dobiju tog mlijeka.

[wp_ad_camp_1]

Gospođa koja mi je dolazila u stan radila je masaže koje su bile jako bolne, ali bi nakon njih grudi bile mekše. Od izdajalice bradavice sam oštetila i stalno su krvarile, međutim bila sam uporna. Nakon nekih 15 dana grudi su odjednom “ispuhale” i više ništa nisam mogla izdojiti, a bebice su za to vrijeme bile u inkubatoru i nisu mogle dojiti. Bebice su sada dobro hvala Bogu, fino napreduju i nalazi su dobri. Vama hvala velika na ukazanoj pomoći i žao mi je što Vam se nisam više javljala, ali u međuvremenu se pojavilo jos dosta osoba sa kojekakvim savjetima…..

anonimno

 – Uz dozvolu ove majke da javno prokomentarišem ovo što se dešavalo pokušaću samo u kratkim crtama da ukažem na probleme koje vidim kod nje.
Izdajanje je naporan posao i tehnika koja se uči jer bez dobre tehnike izdajanja ne vredi da se izdajate jer će se desiti identično što se i ovoj majci desilo. Neke žene se jako dobro uhodaju kada je izdajanje u pitanju dok druge nažalost ne uspevaju u tome. Ovo ne znači i nemogućnost dojenja već se samo radi o izdajanju.
U početku nakon porođaja dojke budu prirodno jako napunjene mlekom pod uticajem hormona nakon porođaja, ali da bi telo nastavilo sa stvaranjem dovoljne količine ono mora dobijati stimulaciju, a ona se sastoji od redovnog izvlačenja mleka. Neadekvatnim izdajanjem koje podrazumeva upotrebu neodgovarajuće pumpice koja je ovoj ženi uništavala bradavice, ili zbog neredovne stimulacije ako se dojke ne prazne dovoljno i na vreme, očekivano je da će jako brzo doći do momenta kada će telo smanjiti stvaranje mleka i prestati. Agresivne masaže takođe nisu prijatelj dojenja. 

Drago mi je da su bebice dobro, sada su to već velika dečica jer je iskustvo poslato davno. Nemojte da vas obeshrabri loše iskustvo jer nisu sve bebe iste, nisu sva dojenja ista.

Ovaj tekst je deo serijala o ličnim iskustvima žena koje su rodile blizance i manje ili više uspešno ih dojile. Na uspeh dojenja uticalo je mnogo faktora. Neki od njih mogu da se spreče, prevaziđu, izbegnu. Nadam se da će ovaj serijal pomoći da se bolje razume dojenje blizanaca.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!